Hatalmas tőzsdei bevezetésre készülnek Brazíliában

Vágólapra másolva!
Óriási méretű, közel 5 és fél milliárd dolláros tőzsdei kibocsátásra készül Brazíliában, illetve New Yorkban a világ nyolcadik legnagyobb cementgyártója, a Votorantim Cimentos. Ez lehetne világszinten a legnagyobb IPO idén, ha sikerülne a tervezettnek megfelelő összeget bevonnia a társaságnak. Árgus szemekkel figyelheti sok brazil cég a tranzakció kimenetét, ugyanis az elmúlt időszakban a kedvezőtlen piaci környezet miatt sok vállalat halasztotta el tőzsdére menetelét.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb értékű IPO lehet az idén

5,4 milliárd dollár értékű elsődleges kibocsátással (IPO) menne tőzsdére a Votorantim Cimentos brazil cementgyártó. Ez lenne az idei év legnagyobb értékű tőzsdére menetele világszinten, ha sikerülne ekkora tőkét bevonnia a társaságnak. Brazíliában 2009 óta nem volt ilyen méretű IPO, akkor a spanyol Santander bank leánya lépett tőzsdére, összesen 8,5 milliárd dollár értékű részvényt értékesítve.

A Cimentos a Sao Paulo-i és a New York-i tőzsdén is megjelenne, hogy minél több befektetőt tudjon elérni. Az amerikai tőzsdén, az úgynevezett amerikai letéti jegyek (ADR) révén lehetne majd kereskedni a vállalat papírjaival. Ez egy speciális, az Egyesült Államok területén kibocsátott értékpapír, ami egy külföldi cég részvényeit képviseli. A cementgyár a Morgan Stanleyt, a JP Morgant, az Itau BBA-t és a Credit Suisse-t kérte fel az ügylet lebonyolítására.

A társaság úgy nyilatkozott a Financial Timesnak, hogy a bevont tőkéből elsődlegesen a cementipari terjeszkedésüket folytatnák, de emellett Brazíliában diverzifikálnák termékportfóliójukat is. Továbbá fontolgatják egy nehézipari alapanyaggyártó vállalat esetleges felvásárlását is.

Nehezek a piaci körülmények

A Cimentos IPO-ját komoly figyelem övezheti Brazíliában, mivel több vállalat is régóta halasztja már tőzsdei megjelenését a kedvezőtlen piaci körülmények miatt. A brazil részvénypiac az egyik legrosszabban teljesítő idén a világon, a Bovespa index 13 százalékkal csökkent eddig, holott a legtöbb feltörekvő piaci versenytárs növekedni tudott. Ennek hátterében leginkább a gyengébb gazdasági növekedéssel, valamint a brazil kormányzat intézkedéseivel kapcsolatos félelmek állnak.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Ugyanakkor a nehéz piaci körülmények ellenére néhány cégnek sikerült tőzsdére mennie. Legutóbb a Biosev, cukor- és etanolgyártó hajtott végre sikeres IPO-t az országban. Azonban a Biosevnek is a tőzsdére lépés egy sajátos módját kellett alkalmaznia, ugyanis garantált megtérülést ígért a befektetőknek, amit ha a társaság nem tud teljesíteni a részvényesek bizonyos idő után eladhatják papírjaikat.

A Bovespa index értéke (pontban)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A brazil vállalatoknak most már meg kell küzdeniük a befektetőkért mexikói riválisaikkal is, ugyanis egyre nagyobb figyelem összpontosul a közép-amerikai országra üzleti szempontból is. Tavaly Brazíliában 2005 óta nem látott mélységbe zuhant az IPO-k értéke, és 2012-ben közel tíz év után először vontak be több tőkét a mexikói cégek, mint a brazilok. Idén eddig 1,4 milliárd dollárral több pénzre tettek szert az IPO-kból a közép-amerikai ország társaságai, mint dél-amerikai társaik.