Tovább drágul a gáz

Vágólapra másolva!
Az elmúlt pár hét alatt több mint 10 százalékot drágult a földgáz ára Amerikában annak ellenére, hogy a média tele van a palagáz forradalommal és sokan arra számítanak, hogy a növekvő kínálat miatt alacsony marad az energiahordozó ára. A hideg, és némileg elhúzódó tél miatt azonban a készletek visszaestek, ami rövid távon pedig felfelé tolhatja a gáz árát.
Vágólapra másolva!

Ürülnek a tározók

Több mint 10 százalékot emelkedett az földgáz ára Amerikában az elmúlt 5 hét során, miután a tározókban lévő gázkészletek a hideg tél miatt jobban kiapadtak, ráadásul a visszatöltés üteme sem annyira gyors, mint amire a piaci szereplők számítanak.

Az elmúlt négy hét során az elemzői konszenzushoz képest kedvezőtlenebbűl alakult a tározókban lévő gáz mennyisége (amikor kiáramlás volt, akkor nagyobb volt, mint amire konszenzusban számítottak, míg a tározó visszatöltésénél kisebb volt a tényleges teljesítmény, mint amire a szakemberek számítottak). A csalódást keltő adatok után pedig rendszeresen emelkedéssel reagált a földgáz árfolyama. Ez történt csütörtökön is amikor 4 százalékos ralit mutatott be a nyersanyag.

Forrás: [origo]

Érdemes észrevenni, hogy az év elején az elmúlt ötéves átlaghoz viszonyítva alaposan meg voltak telve a tározók, de a hideg időjárás miatt masszív kiáramlást lehetett látni. Ez nem gond, mivel az év ezen időszakában rendszeresen ilyen tendencia figyelhető meg. A készletek viszont most az ötéves átlag alá estek. A kérdés az lesz a következő hetekben, hogy a tározók feltöltése mennyire megy majd gyorsan.
Forrás: [origo]

A spekulánsok is emelkedést várnak

Az összesített határidős pozíciók alapján a piaci szereplők jelentős része áremelkedést vár, legalábbis ez derül ki a nettó pozícionáltságból. Az év eleje óta 30 százalékot emelkedő Henry Hub nevű amerikai típusú földgáz ára sok spekulánst késztethet arra, hogy ezen a piacon próbáljon pénzt csinálni. 2006 óta most a legnagyobb nettó long, azaz emelkedésből profitáló pozíciók nagysága, melyek leginkább az elmúlt hetekben ugrottak meg.

Forrás: [origo]

Kitört a füles csészéből

Amennyiben technikai oldalról közelítjük meg a földgáz árát, akkor azt lehet látni, hogy a füles csésze alakzatból sikeresen lépett ki, ráadásul a 200 hetes mozgóátlagon is könnyű szerrel átlépett márciusban. Még az előző hónap végén az Investor.hu virtuális hasábjain ennek a technikai alakzatnak a megjelenésére felhívtuk fel olvasóink figyelmét is.

A grafikon szerint a következő akadály 4,75 dollár körül fekszik, majd az 5 dolláros lélektani szint okozhat problémát, illetve 5,136 dollárnál a 161,8 százalékos Fibonacci szint.

A kitörést támogatják az indikátorok is, hiszen az RSI és az MACD is emelkedő trendben halad, visszaigazolva az árfolyam mozgását, továbbá az MACD vételi jelzéssel is "megajándékozta" a befektetőket.

Henry Hub földgáz ára (dollár/mmbtu)

Forrás: [origo]

Hosszabb távon a palagáz előretörése továbbra is rendkívül meghatározó lesz a földgázpiac szempontjából. Bár ahhoz, hogy tartósan alacsonyan maradjon az energiahordozó ára az USA-ban, szükség van arra is, hogy a bővülő gázkínálat a dinamikusan emelkedő kereslettel tudjon lépést tartani.

Mik azok a mozgóátlagok?

A mozgóátlagok a technikai elemzés eszköztárának kedvelt elemei. Három fajtáját különböztetjük meg, köztük az egyszerű, az exponenciális és a súlyozott mozgóátlagot. Az egyszerű mozgóátlag számítása a legkönnyebb, hiszen ebben az esetben a rendelkezésre álló kereskedési adatok közül mindig a legutolsókat átlagoljuk. Ennél fogva a mozgóátlag a piaci folyamatokat lesimítva fogja követni, melynek előnye, hogy az éles kiugrásoktól megtisztítja a grafikont, viszont adott esetben a piaci fordulókra csak időben csak késve reagál.

Az egyszerű mozgóátlagok két legelterjedtebb típusa az ötven és kétszáz napos mozgóátlag. Az ötven napos a legutolsó ötven nap, a kétszáz napos pedig a legutolsó 200 nap árfolyamadatainak átlagát mutatja. Ahogy haladunk előre az időben, úgy természetesen a mozgóátlag értéke is folyamatosan változik.

A technikai elemzésben a mozgóátlagok akkor adnak vételi jelzést, ha a rövidebb távú alulról metszi a hosszabb távú mozgóátlagot. Eladási jelzés pedig ebből kiindulva akkor érkezik, ha a rövidebb mozgóátlag felülről metszi a hosszabbat. A szakirodalomban azt a formációt, amikor az ötven napos mozgóátlag alulról metszi a kétszáz naposat, Golden Cross-nak (aranykeresztnek), amikor az ötven napos mozgóátlag felülről metszi a kétszáz naposat Death Cross-nak (halálkeresztnek) nevezzük.

Mi az az MACD?

Az angol Moving Average Convergence Divergence szó kezdőbetűből áll az MACD. Az indikátor a leggyakoribb trendkövető indikátor. Két különböző időtávú mozgóátlagból áll az MACD. Vételi jelzést akkor kapunk, ha a gyorsabb mozgóátlag alulról metszi a lassabbat. Eladási szignált pedig akkor, ha a gyorsabb mozgóátlag beesik a lassabb alá. A grafikonon egy középvonal is látható, ami alatt a vételi jelzés markánsabb, felette pedig az eladási.

Mi az RSI?

Az RSI az angol Relative Strength Index rövidítése, mely az adott instrumentum relatív erejét mutatja. Az indikátor értéke 0 és 100 között ingadozik. Az RSI kiszámolásának módja: 100-(100/(1+E/CS)), ahol az E azoknak a záróáraknak az átlaga, melyek az előző "n" napon emelkedtek, míg a CS azoknak a záróáraknak az összege, amelyek az előző "n" napon csökkentek.

Túladott egy instrumentum akkor, ha 30 alatti az RSI értéke, és túlvett, ha 70 fölött mozog. Vételi vagy eladási jelzést akkor kapunk, ha a túladott vagy a túlvett zónából kilép az indikátor.

Az RSI indikátor esetében gyakran vizsgálják a technikai elemzők, hogy az árfolyammal együtt mozog-e, vagy más utakon jár. Ha az árfolyam új lokális csúcsot ér el, de az indikátor a korábbi lokális csúcstól alacsonyabb szinten ér el csúcsot, akkor divergenciáról beszélünk, ami sokszor trendfordító szokott lenni.