A Vasember simán lenyomja Batmant

Vágólapra másolva!
Erősebbek a Vasember vezette Marvel szuperhősök, mint a Batman nevével fémjelzett DC Comics csapata, legalábbis a mozipénztáraknál. Ugyanis a Marvel alkotásai átlagosan 190 millió dollár bevételt hoztak, míg a DC Comics filmek "csak" 130 millió dolláros átlagbevételt produkáltak. A Marvel már idén is letett az asztalra egy 1 milliárd dollár feletti bevételt hozó produkciót a Vasember 3 személyében. A DC Comics pedig jövő héten küldi csatába az újjáélesztett Supermant.
Vágólapra másolva!

Bevételek alapján a Bosszúállók és a többi Marvel szuperhős sokkal hatalmasabbak, mint a Batman vezette DC Comics legénység. A Marvel képregényekből készült filmek közel 50 százalékkal több bevételt termeltek az amerikai mozikban, mint a DC Comics alkotásai. Az 1998 óta megjelenő 28 Marvel film átlagosan 190 millió dollárt hozott a konyhára, míg a DC Comics mozibevételei "csak" 129 milliót gyűjtöttek össze Superman 1978-as debütálása óta.

Forrás: Origo

Egyébként az infláció is segítette a Marvelt abban, hogy elhomályosítsa a DC Comics eredményét, mivel sokkal több filmjét mutatták be mostanában. Ugyanis 1980 óta a mozijegyárak háromszorosukra nőttek az USA-ban, de 2007 óta is egy 15 százalékos növekedés volt látható. Az elmúlt hat évben pedig hattal több Marvel film került a mozikba, mint DC comics névvel fémjelzett. A Marvel már idén is meg volt a nagy dobása, hiszen a Vasember harmadik része több mint 1 milliárd dollárt hozott a stúdiónak.

Forrás: Origo

A tavalyi Bosszúállók, ami felvonultatta többek között Vasembert, Amerika Kapitányt és a Hulkot is, a valaha volt legnagyobb bevételt hozó képregényfilm lett 1,5 milliárd dollárral. A Marvel sikerei nagy lökést adtak a Walt Disney-nek is, ami 2009-ben 4 milliárd dollárért vásárolta meg a filmstudiót. A Walt Disney 2012-es filmstúdió szegmenséből származó árbevétele 5,8 milliárd dollár volt, aminek egy jelentős része kapcsolódik a Bosszúállókhoz. Habár teljes egészében a bevételek nyilván nem csak a Disney-t illetik, hiszen a mozik is leveszik belőle a részüket, de még ezzel együtt is bőségesen jövedelmező volt a szuperhősfilm.

A DC Comics már a hatvanas évek vége óta a Warner Brothers tulajdonában van, de csak 2009-ben vonta nagyobb befolyása alá, létrehozva a DC Entertainment stúdiót. A Time Warner 2012-es filmes bevételei (a társaság pénzügyi éve szeptember végén végződik) 12 milliárd dollárt tettek ki, amihez a harmadik Batman rész is erőteljesen hozzájárult, de itt is elmondható, hogy a teljes összeg nem a Time Warnert illeti.

Forrás: Origo

A Warner Brothers egyértelműen a DC-től várja, hogy pótolja a Harry Potter franchise után maradt űrt (ha ez egyáltalán lehetséges). Nehezíti a helyzetet, hogy Christopher Nolan újjáélesztett Batman-trilógiája a múlt évben szintén véget ért, amelynek utolsó darabja, A sötét lovag: Felemelkedés 1,1 milliárd dollárt kaszált a jegypénztáraknál. A 2005-ben újra indított teljes trilógia pedig összesen 2,3 milliárd dollárt söpört be a mozikból.

Forrás: Origo

Ezen felbuzdulva a Warner vezetősége gyorsan meg is nyerte Nolant producernek az új Superman filmhez, Az acélemberhez, amihez nagy reményeket fűz a társaság. Nolan közreműködött a sztori megírásában is, mert a stúdió úgy vélte, jó lenne, ha hasonló stílusban éledne újjá Superman is, mint ahogyan 8 évvel ezelőtt Batman. Hátrány lehet azonban, hogy Az acélember főszereplője a brit Henry Cavill nem túl ismert név. A Box Office Mojo előrejelzése szerint akár 115 millió dollárt is összekaparhat az USA-ban és Kanadában június 20-ai nyitóhétvégéjén a film. Észak-Amerikai mozis pályafutása során pedig akár 360 millió dollárt is zsebre vághat az új köntösbe öltözött Superman, aki körülbelül 225 millió dollárjába kerülhetett a Warnernek.

Habár a Marvel filmek jobban teljesítenek a jegypénztáraknál, mint a DC Comics adaptációk, a tőzsdén kicsit más a helyzet. Ugyanis az elmúlt egy évben a Time Warner még 25 százalékkal túlszárnyalta a Walt Disney egyébként sem szerény 40 százalékos hegymenetét. Habár azt meg kell jegyezni, hogy mind a Walt Disney-nél, mind pedig a Time Warnernél a filmbevételek csak egy kisebb részét képezik az árbevételnek.

Forrás: Origo