A malacosok is a pokolba kívánják az e-útdíjat

Vágólapra másolva!
Most a sertésesek érdekképviseleti szerve emelte fel hangját az e-útdíj miatt. A kormány ígérte, hogy kedvezményt ad nekik, nem kaptak.
Vágólapra másolva!

Az e-útdíj bevezetése 20-30 százalékkal növeli a sertésszállítás költségeit, ami tovább növeli az ágazat veszteségét, mivel az állattartók nem tudják tovább hárítani azt - mondta Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) titkára. Szerinte a helyzet azért tűnik megoldhatatlannak, mert a termelők a költségnövekedést nem tudják áraikban érvényesíteni és a feldolgozók sem tudják az átadási áraikban ezt továbbszámlázni a kereskedőknek. Így az ágazat évek óta halmozódó vesztesége tovább nő.

Menczel Lászlóné emlékeztetett arra, hogy a korábbi ígéretekkel ellentétben a kedvezményezetti körbe nem került bele az élőállat-szállítás az e-útdíj bevezetésekor. Rontja a helyzetet, hogy az utóbbi időben több feldolgozóüzem is beszüntette működését, és így a megnövekedett szállítási távolság tovább növeli a költségeket. Mindez pedig azzal járhat, hogy a tenyésztési kedv tovább csökken, a jelenleg 30-40 százalék körüli feketegazdaság aránya viszont tovább emelkedik a szektorban - tette hozzá.

Ezért a VHT a baromfi- és tejágazat szakmai szervezeteivel együtt közösen kéri az e-útdíj mezőgazdasági kedvezményezetti körének felülvizsgálatát, kitterjesztését. A szakmai szervezetek álláspontja ugyanis az, hogy a kormány döntése hátrányosan érinti mindazokat a vállalkozásokat, amelyek haszonállatok tartásával és feldolgozásával foglalkoznak.

Nem a sertésesek, amelyek az e-útdíjjal kapcsolatban felemelik a szavukat. Bő egy héttel az - egyébként lefagyással startoló - indulás után is számos problémát okoz a rendszer (kerülőutakra küldi a kamionosokat, túlszámláz, értelmezhetetlen jegyet ad). A fuvarozási szervezetek jó része a korábban nem tesztelt, így a hibákat élesben kidobó e-útdíjrendszer azonnali leállítását kéri a kormánytól.