Miért félnek a kkv-k a felhőtől, amikor rengeteget spórolhatnának?

felhő
Vágólapra másolva!
Nagymértékben csökkentek az informatikai költségek azoknál a cégeknél, amelyek a hagyományosról felhőalapú adattárolásra tértek át a Microsoft felmérése szerint,  amelyben kétszáz brit  kis- és középvállalat vett részt.   A hagyományos adattárolást választó kkv-kat első sorban az adatbiztonsággal kapcsolatos aggályok riasztják el a felhőalapú szolgáltatás igénybevételétől. 
Vágólapra másolva!

A megkérdezett kétszáz kkv közül tízből heten állították: megtakarításokat értek el a felhőalapú számítástechnikai megoldások bevezetésével. Azok, akik nem váltottak, ugyanakkor több mint 50 százalékban úgy nyilatkoztak: biztonsági aggályok riasztották el őket a felhőtől. A Microsoft felmérése szerint a félelmek alaptalanok: a felhőre váltók 91 százaléka úgy nyilatkozott: a lépéssel pozitív változást tapasztaltak az informatikai biztonság terén. Tízből kilencen ráadásul úgy vélték, a felhőalapú tárolás könnyebben használható. Ez egyébként nem meglepő annak fényében, hogy az ilyen szolgáltatásokra szakosodott cégek elemi érdeke a biztonságos tárolás, és mivel ez a szakmájuk, valószínűleg többségükben nagyobb gondot fordítanak az adatvédelemre, mint a más szektorokban működő kkv-k.

A kémkedési botrány sem tett jót

A PRISM néven elhíresült amerikai kémkedési botrány finoman szólva nem tesz jót a felhőalapú szolgáltatások európai fejlődésének. Miután a vállalatok egy része eleve gyanakodva fordult az amerikai felhős cégek felé, a tény, hogy az NSA kiterjedt kémhálózatot üzemeltetett a legkülönbözőbb internetes szolgáltatóknál, még bizalmatlanabbá tette az európai kisvállalatokat. A helyzet kiélezésében egyébként bizonyos mértékig Brüsszel is kivette a részét. Neelie Kroes, az Európai Bizottság alelnöke az üggyel kapcsolatos beszédében kiemelte: ha a vállalatok kémkedéstől tartanak, annak a felhőszolgáltatók látják kárát, ebben a szektorban pedig az amerikai cégek jelentős súllyal bírnak.

Svájc ebből is profitál

A kémkedési ügy azonban nem egyértelműen csak az EU malmára hajtja a vizet. A privát banki szolgáltatásairól híres Svájcban például sok vállalat nyújt biztonságos felhőalapú szolgáltatást. Az unió területén kívül lazábbak az adatvédelmi szabályok, az országok jellemzően csak akkor adnak át egymásnak adatokat, ha azok egyértelműen bűncselekményhez köthetőek. Az Artmotion, Svájc legnagyobb offshore felhő szolgáltatója az elmúlt hetekben 45 százalékkal több megkeresést kapott, az érdeklődők között pedig a britek vannak túlsúlyban.