Orbán Abszurdisztán miniszterelnöke

Vágólapra másolva!
Zsákutcába vezeti Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök. Beleharap abba a kézbe, amely a pénzt adja, összevissza veti ki az adókat, miközben nem létező ellenségekkel küzd. Így látják Magyarországot a Guardian brit lap szerkesztőségében.
Vágólapra másolva!

Az igazat megvallva az Abszurdisztán kifejezés ma leginkább Orbán Viktor magyarországi populista kormányzására illik - olvasható a Guardian brit lap szerkesztőségi véleménycikkében, amely kemény kritikát fogalmaz meg a magyar miniszterelnökről.

A gazdaságpolitikai furcsaságok közül elsőként említették, hogy az IMF kiebrudalásának ellentételezésére több mint két tucatnyi új adót vezettek be. "Amikor épp nem Európa legnagyobb bankadóját emelik tovább olyan tervekkel, hogy több pénzt szedjenek be a banki tranzakciók, vállalati telefonálások és a bányák után, akkor épp új terheket rónak ki" - olvasható a cikkben.

"Miközben a magyar szabadságharcos szerepében díszeleg, Orbán úr az országa legnagyobb befektetőit szapulja: Németországot és az EU-t. Angela Merkel politikáját a náci németek inváziójához, Brüsszelt pedig a volt Szovjetunióhoz hasonlította" - mutatta be a lap az angol olvasóknak a magyar kormányfő szereplését.

Az Abszurdisztán elnevezés azért jogos, mert eközben épp a német gazdaságtól és az uniós támogatásoktól függ a magyar gazdaság leginkább. 2009 óta az állami beruházások 97 százaléka uniós támogatások segítségével valósult meg. "Nincs út, vasút és iskola, amely uniós pénz nélkül épült volna ki ezalatt" - írták.

A cikk szerzője utalt a lengyel párhuzamra, ahol a Kaczynszki ikrek jutottak hatalomra hasonló jobboldali populizmussal, mint amilyen a Fidesz programja. Mindkettő meg akarta menteni az országát egy olyan ellenségtől, amely már rég nem létezik. A nem létező ellenség alatt a poszt-kommunizmus időszakát és a privatizációt értették. (Kaczynszkiék pártja megbukott, azóta egy konzervatív-liberális kormány vezeti Lengyelországot, amely első ciklusa után újra kormányra tudott kerülni.)

A nyugat halott, Kína az új stratégiai partner - mondja a Guardian szerint Orbán. Hozzáteszik, hogy ez Magyarországot lassan egy újabb zsákutcába viszi. "Ebből Magyarországnak semmi haszna nem lesz, de legalább az EU-nak sem fog ártani" - zárta cikket a Guardian.