Jövőre jöhet a családi csőd

Vágólapra másolva!
Ősszel a kormány beterjeszti az Országgyűlésnek a családi csődvédelemről, más néven a magáncsődről szóló jogszabályjavaslatot, amelynek nyomán 2014 januárjától működhet ez az intézmény - közölte Pálffy István, a KDNP frakcióvezető-helyettese csütörtökön a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.
Vágólapra másolva!

A politikus elmondta, hogy a kormány a szerdai ülésén tárgyalta a tervezetet. Pálffy István jelezte, hogy az intézményt összhangba kell hozni a kormányzatnak a devizahitelesek megmentése érdekében hozott intézkedéseivel, a végtörlesztéssel, az árfolyamgáttal és az eszközkezelő működtetésével.

A magáncsődöt oly módon kell bevezetni, hogy az a devizahitelek tervezett kivezetése, forintosítása esetén alkalmazható legyen. Vagyis az egyik lépéssel meg kell várni a másikat - fejtette ki a frakciószóvivő.

A tervezet szerint a fizetésképtelen családokat pénzügyi biztos segíti majd egy pénzügyi terv mentén. Együttműködés, illetve fegyelmezett törlesztés esetén a tartozás jelentős részét engedhetnék el - ismertette Pálffy István, hozzátéve: ez különösen annak a több mint százezer családnak fontos, amely kényszerintézkedés előtt áll, vagyis "el akarják vinni a tetőt a fejük fölül".

Mint mondta, a jogszabálytervezet 90 százalékban kész, csupán néhány kérdést kell még megtárgyalni. Például azt, hogy miként választható szét az önkéntesség és a kötelezőség.