23 milliárdot nyelt el a trafikrendszer

Vágólapra másolva!
Többmilliárdos adóbevételtől esett el az állam azóta, hogy elindult az új trafikrendszer. Az adóadatokból arra lehet következtetni, jóval kevesebben vásárolnak legális cigarettát.
Vágólapra másolva!

Durván visszaesett a dohányértékesítésből származó adóbevétel - írta az Index a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adataira hivatkozva.

Júliusban a tavalyi 34 milliárd forint jövedéki adó helyett csak 28 milliárd forint jött be, augusztusban pedig 36 milliárdról 24 milliárdra esett vissza a bevétel egy év alatt. Az áfabevételek, hasonlóan a jövedéki adóhoz, csökkentek, két hónap alatt mintegy 5 milliárd forinttal. A két adónemből a két hónap alatt összesen 23 milliárd forinttal kevesebb folyt be a tavalyi időszakhoz képest.

Nyáron indult el az állami monopóliummá tett dohánykereskedelem, ahol az értékesítési jogokat koncesszióba adták ki trafiktulajdonosoknak, miközben a kiskereskedelmi árrést jelentősen, 10 százalékra emelték. A változtatások után a korábbi 40 ezer helyett csak 5300 helyen lehet dohánytermékeket vásárolni, ráadásul jóval drágábban. Az adóbevételek csökkenése a forgalom jelentős esését jelzi, legalábbis, ami a legális dohánytermékeket illeti.

Suller György Attila, a NAV szóvivője szerint legalább egy évnek el kell telnie ahhoz, hogy pontos képet lehessen kapni az adóbevételi változásokról.