Gross: Mindenki fedezékbe

Vágólapra másolva!
Instabil a globális gazdasági növekedés, ezért a befektetőknek érdemes lehet biztonságos eszközökbe menekülni, írja Bill Gross, a világ legnagyobb kötvényalapjának vezetője befektetői levelében. Gross elsősorban a rövid lejáratú amerikai állampapírokat és a hosszú lejáratú infláció védett államkötvényeket tartja olyan eszköznökek, amikkel át lehet vészelni a kockázatos időszakot.
Vágólapra másolva!

A globális gazdaság meglehetősen instabil lábakon áll ezért érdemes inkább biztonságos eszközökben átvészelni ezt az időt, írja Bill Gross, a világ legnagyobb kötvényalapjának vezetője befektetőinek küldött levelében.

Gross szerint a központi bankok laza monetáris politikája egyre kevésbé tudja támogatni a gazdasági növekedést, míg az emelkedő hozamok veszélyeztetik mind a pénzügyi, mind pedig a reálgazdasági befektetéseket.

"Miért kellene pénzügyi eszközökbe tenni a pénzünket, ha a kötvényárak csak lefelé mehetnek, vagy részvényeket vásárolnunk, ha az árakat már nem fogja hajtani a Fed mesterséges szteroidja (a 85 milliárd dolláros kötvényvásárlási program)?" - teszi fel a kérdést a milliárdos guru. A Fed pénznyomdájának fokozatos mérséklése, komoly mértékben szűkíti majd a likviditást, ami a részvényárakra is negatív hatással lehet, mivel azok a monetáris stimulus segítségét is kihasználták az elmúlt időszakban.

A PIMCO vezére szerint gazdasági bizonytalanság esetén, illetve ha a jövőben valóban emelkedő kamatkörnyezet lesz, a legbiztonságosabb befektetések a rövid lejáratú amerikai államkötvények lehetnek. Emellett Gross szerint érdemes lehet még hosszú lejáratú infláció védett amerikai állampapírokat (TIPS) is tartani, hogy biztosítsuk magunkat az esetleges jövőbeli fogyasztói áremelkedések ellen.

Persze Bill Gross sem tévedhetetlen, a május vége óta látott hozamemelkedés igen érzékenyen érintette, a nagy amerikai kötvény kitettség miatt. mivel a hozamok emelkedése együtt jár a kötvényárak csökkenésével. De Gross-t ez nem tántorította el az amerikai papíroktól, hiszen tovább növelte azok részesedését a portfoliójában.

Az amerikai 10 éves államkötvényhozam alakulása (%)

Forrás: investor.hu