Kínaiak kezébe kerülhet a Gresham-palota

Vágólapra másolva!
Hatalmas bevásárló körútra indult kínai leggazdagabb embere az amerikai szállodapiacon. Sok kisebb luxushotel mellett akár a Budapesten is exkluzív szállodát üzemeltetőt Four Seasons is a birtokába kerülhet, és ami még fontosabb, a hatalmas tőkemozgások sok tőzsdei céget is pozitívan érinthetnek, érdemes tehát szorosan követni az iparág eseményeit.
Vágólapra másolva!

Amerikai hotelekre vetett szemet Kína leggazdagabb embere, és nem is akármilyen szállodaláncokat vásárolna meg: a Bloomberg értesülései szerint a budapesti Gresham-palotában is működő Four Seasons hoteleket is bekebelezhetnék. Wang Jainlin, a Dalian Wanda Group tulajdonosa korábban úgy nyilatkozott, hogy két befektetési bankot is felbérelt, hogy akvizíciós célpontokat keressenek főként amerikai szállodaüzemeltetők között, és azt is megerősítette, hogy exkluzív luxusmárkák érdeklik igazán.

Az igazi nagy fogás egy nagy lánc lenne a Dalian Wanda Group számára, de leginkább a Four Seasons profilja és márkája passzolna a meglehetősen válogatós kínaiak elképzeléseihez. A felvásárláshoz a cégnek minden forrása is megvan. A Dalian Wanda bevétele a várakozások szerint 2020-ra meghaladja majd a 100 milliárd dollárt, miközben a tulajdonos Wang Jainlin személyes vagyona már most is 12,7 milliárd dollárra rúg. A tervei is hasonlóan ambiciózusak persze, a Bloomberg interjúja szerint az 58 éves kínai milliárdos évente 15 ötcsillagos hotelt szeretne nyitni, a világ legalább 10 meghatározó nagyvárosában.

Létezik-e kockázat nélküli tőzsdézés?

A tőzsdézés bizony kockázatos műfaj, kár is lenne az ellenkezőjét elhitetni magunkkal. A kockázat azonban nem egyenlő a kontrollálhatatlan veszéllyel, a sikeres tőzsdéző pontosan átlátja és a megfelelő módszerekkel határok közé szorítja a kockázatait. Hogy hogyan lehet a kockázatokat minimalizálni, és milyen eszközöket használnak a profi tőzsdézők a hosszú távú sikeresség megőrzéséhez, soron következő webináriumunkon kiderül.

Időpont: 2013. október 3. csütörtök, 17:30. További információk itt >>

A Four Seasonst egyébként 2007-ben vezették ki a tőzsdéről mintegy 3,4 milliárd dollárért, a kivásárló konzorciumban olyan nevekkel, mint a Bill Gates tulajdonában lévő Cascade Investments és a szaúdi ingatlanmágnás herceg, Alwaleed bin Talal Kingdom Holding nevű cége. Arról egyelőre nincs információ, hogy eladó lenne-e a Four Seasons most, és ha igen, mennyiért.

Mivel a legnagyobb láncok között nehéz a kínai mágnás elképzeléseihez pontosan illeszkedő célpontot találni a Four Seasons mellett, a Bloombergnek nyilatkozó elemzők szerint könnyen lehet, hogy kisebb butikhotelek felé fordul majd a milliárdos. Ebből pedig akár tőzsdei cégek is profitálhatnak, hiszen több kisebb luxushotellánc, így például a Morgans Hotel Group is tőzsdén forog a számos zártkörű versenytársával szemben (a Morgans részvényeit a Nasdaqon lehet megtalálni). A Finviz szűrője alapján egyébként az ebben az iparágban ténykedő amerikai cégek közül még 8 részvényeivel kereskedhetünk az Egyesült Államokban.

Az amerikai ingatlanpiac feltámadásával és a fogyasztói kereslet élénkülésével a szállodaipar amúgy is felbolydult az elmúlt hónapokban. A szektor prominens képviselői közül több, így a Starwood Hotels & Resorts Worldwide és a Marriott International árfolyama is sokéves csúcsokat döntött idén, miközben az egyik nagy versenytárs, a Hilton Worldwide épp ebben a hónapban jelentette be tőzsdére lépési szándékát.

A kínai érdeklődés is természetes ezen a piacon - nyilatkozta egy shanghai elemzőcég vezetője a Bloombergnek, azaz nem csupán a kirívóan gazdag Wang Janlin hóbortjáról van szó. A kínai szállodaüzemeltetők igyekeznek minél inkább diverzifikálni a tevékenységüket, és így mentesülni a gyengélkedő kínai piac negatív hatásaitól. A nyugati cégeknél ellesett gyakorlattal és tapasztalattal ráadásul a saját otthoni működésüket is javíthatják.