Megmutathatja valódi erejét az acélipar

Vágólapra másolva!
Bár az elmúlt években nem alkottak maradandót az európai acélipari vállalatok, az árfolyamokban akár markáns fordulat is bekövetkezhet. Az ArcelorMittal, valamint a ThyssenKrupp ugyanis egy szűkülő háromszögben mozognak, amiből egy pozitív kitörés esélyét erősítik a vételi jelzést adó indikátorok.
Vágólapra másolva!

Hosszú távon is megtörhetik az elmúlt években mutatott gyenge részvénypiaci teljesítményt az európai acélipari vállalatok, jól fest a technikai kép az ArcelorMittal, valamint a ThyssenKrupp esetében is.

ARCELORMITTAL (Amszterdam): Jöhet a fordulat

Ha rövidtávon vizsgáljuk az árfolyamot, akkor már július eleje óta egy emelkedő trendről beszélhetünk. Optimizmusra adhat okot, hogy az árfolyam egy szimmetrikus háromszögben haladt az elmúlt két hónapban, ahonnan általában nagy elmozdulásokkal szokott kitörni egyik, vagy éppen másik irányba. Ezt erősítheti, hogy az 50 és 200 napos mozgóátlag is egyre inkább összeszűkülni látszik, kedvező esetben akár egy aranykereszt is kialakulhat a grafikonon.

Pozitívumnak számít számít, hogy az MACD vételi jelzést adhat a következő napokban, amikor pedig a legutóbbi négy alkalommal erre került a sor, akkor kivétel nélkül északi irányba tört ki az árfolyam. Így amennyiben a 200 napos mozgóátlag, valamint a 11 eurós ellenállás és csökkenő trendvonal alkotta tripla ellenállást nagy kitörés esetén áttörné a papír, akkor akár a 13 eurós szintig is mehetne az árfolyam, ami már közel 30 százalékos emelkedésnek számítana a jelenlegi árfolyamhoz képest.

Az ArcelorMittal napi grafikonja (Amszterdam)

Forrás: Investor.hu

Nagyjából 2010 óta tart a csökkenő trend a holland ArcelorMittal árfolyamában, a 33 eurós szintekről már egészen 10 euróig esett vissza az árfolyam, így ennek áttörése nagy pozitívum lehet.

Az ArcelorMittal heti grafikonja (Amszterdam)

Forrás: Investor.hu

THYSSENKRUPP (Xetra): Teljesen beszorult a mozgóátlagok közé

Szinte kísértetiesen hasonló képet fest a német acélipari óriás, a ThyssenKrupp grafikonja is, ám itt a mozgóátlagok még szűkebb sávjában található az árfolyam. 2012 óta tart a csökkenő trend, az utóbbi hónapokban pedig világosan látszik a szimmetrikus háromszög alakzat is.

Az MACD vételi jelzése pozitívumnak számít, hiszen a kitörés esélyét növeli. Legutóbb egyébként június elején volt hasonló jelzés az MACD-ben, akkor szinte pár nap leforgása alatt emelkedett 20 százalékot az árfolyam. Rendkívül kedvező lenne a kitörés, hiszen a mozgóátlag áttörésén túl egy aranykereszt is kirajzolódhatna a grafikonon, így a csökkenő trend is könnyen megtörhet a nagy optimizmus miatt. Ha valóban felfelé törne ki az árfolyam, akkor a 18 eurós szintekig is elmehetne nagyobb ellenállás hiányában.

Vigyázni azonban sosem árt, nincs kizárva az sem, hogy lefelé tör majd ki az árfolyam, akkor pedig könnyen lehet, hogy csak 14 eurónál lesz megálló.

A Thyssenkrupp napi grafikonja (Xetra)

Forrás: Investor.hu

Mik azok a mozgóátlagok?

A mozgóátlagok a technikai elemzés eszköztárának kedvelt elemei. Három fajtáját különböztetjük meg, köztük az egyszerű, az exponenciális és a súlyozott mozgóátlagot. Az egyszerű mozgóátlag számítása a legkönnyebb, hiszen ebben az esetben a rendelkezésre álló kereskedési adatok közül mindig a legutolsókat átlagoljuk. Ennél fogva a mozgóátlag a piaci folyamatokat lesimítva fogja követni, melynek előnye, hogy az éles kiugrásoktól megtisztítja a grafikont, viszont adott esetben a piaci fordulókra csak időben csak késve reagál.

Az egyszerű mozgóátlagok két legelterjedtebb típusa az ötven és kétszáz napos mozgóátlag. Az ötven napos a legutolsó ötven nap, a kétszáz napos pedig a legutolsó 200 nap árfolyamadatainak átlagát mutatja. Ahogy haladunk előre az időben, úgy természetesen a mozgóátlag értéke is folyamatosan változik.

A technikai elemzésben a mozgóátlagok akkor adnak vételi jelzést, ha a rövidebb távú alulról metszi a hosszabb távú mozgóátlagot. Eladási jelzés pedig ebből kiindulva akkor érkezik, ha a rövidebb mozgóátlag felülről metszi a hosszabbat. A szakirodalomban azt a formációt, amikor az ötven napos mozgóátlag alulról metszi a kétszáz naposat, Golden Cross-nak (aranykeresztnek), amikor az ötven napos mozgóátlag felülről metszi a kétszáz naposat Death Cross-nak (halálkeresztnek) nevezzük.

Mi az az MACD?

Az angol Moving Average Convergence Divergence szó kezdőbetűből áll az MACD. Az indikátor a leggyakoribb trendkövető indikátor. Két különböző időtávú mozgóátlagból áll az MACD. Vételi jelzést akkor kapunk, ha a gyorsabb mozgóátlag alulról metszi a lassabbat. Eladási szignált pedig akkor, ha a gyorsabb mozgóátlag beesik a lassabb alá. A grafikonon egy középvonal is látható, ami alatt a vételi jelzés markánsabb, felette pedig az eladási.