Nagy siker az ingyenhitel

Vágólapra másolva!
Az elmúlt hónapokban a vállalati hitelpiacot egyértelműen a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramja tartotta mozgásban. A bankok többsége kimerítette a neki utalt keretet, de mindenhol több hitelre lett volna igény.
Vágólapra másolva!

Sorra teszik közé a magyarországi kereskedelmi bankok a jegybank növekedési hitelprogramjának részeként kihelyezett kölcsönök összegét. Néhány napja az FHB és a Gránit Bank jelezte, hogy már kimerült a hitelkerete, most a K&H és a Budapest Bank közölte a számait. A növekedési hitelprogram részeként a bankok 0 százalékos kamatra kapnak hitelt a Magyar Nemzeti Banktól (MNB), ezt legfeljebb 2,5 százalékos kamatfelárral adhatják tovább.

A K&H-nál 95 milliárd forintos hitelkeret állt rendelkezésre, ebből végül többet folyósítottak új projektekre, mint a korábbi devizahitelek kiváltására. A keret 99 százalékára augusztus végéig szerződést kötött a bank.

„A program keretében a K&H-nál 970 szerződéskötés történt, zömmel júliusban és augusztusban, ez a normál üzletmeneten felül több mint 30 százalékos többletterhelést jelentett" - közölte a K&H.

Az egy szerződésre eső jóváhagyott hitelösszeg megközelíti a 100 millió forintot, de az egyes ügyletek között igen jelentős, nagyságrendi eltérés mutatkozott. A program keretében szerződött ügyfelek közül volt olyan, aki a maximális 3 milliárd forintos összeget kapta, míg a legkisebb szerződéses összeg az 1 millió forintot sem érte el. Ágazatok szerint a legtöbb hitelt (30 százalék felett) a mezőgazdasági cégek kapták, ezt követte a feldolgozó- és élelmiszeripari szektorban működő vállalkozások (25-30 százalék között), majd a kereskedő cégek (20 százalék), míg az iparban és a gépgyártásban működő cégek alig 15 százalékos arányban részesültek a rendelkezésre álló keretösszegből.

A K&H közölte azt is, a cégektől érkezett visszajelzések alapján a 3 hónapnyi időkeret túl rövid egy új beruházás kidolgozásához és elkezdéséhez, ezért örömmel vennének egy legalább 6 hónapos futamidejű hasonló programot. Azzal a különbséggel, hogy a devizahitelek kiváltására a K&H ügyfélkörében kevésbé volt igény, mert a vállalatok már az elmúlt években átalakították finanszírozási szerkezetüket, a második pillérre ezért nem biztos, hogy szükség van egy lehetséges következő hitelprogramban.

A Budapest Bank szintén kimerítette a saját keretét, itt 44 milliárd forint kihelyezéséről írtak alá szerződést. Ez több mint 700 ügyletet jelent, és azt taapsztalták, hogy a vártnál nagyobb igény volt az új hitelek iránt.