Rogán: A bankok nem fogják degeszre keresni magukat

Vágólapra másolva!
A Fidesz országgyűlési frakciója nem fogja engedni, hogy a bankok "degeszre keressék magukat" a magyar családokon, a kétszeri ingyenes készpénzfelvétel az átlagjövedelem erejéig fogyasztói jog - közölte Rogán Antal a képviselőcsoport vezetője szombaton. Rogán szerint ezt törvényben garantálja majd a kormánypárt.
Vágólapra másolva!

Rogán Antal frakcióvezető a Magyar Bankszövetség előző napi nyilatkozatára reagált, amely szerint a szervezet jogosnak tartaná a készpénzfelvétel tényleges költségeinek érvényesítését.

Rogán Antal közleménye szerint a "kétszeri ingyenes készpénzfelvétel az átlagjövedelem erejéig fogyasztói jog, amit a frakció törvényben fog garantálni". A frakcióvezető utalt a kormány javaslatára, amelynek értelmében jövőre a bankkártyás fizetéseket semmilyen illeték nem terheli. "A bankok feladata, hogy ha akarják, kedvező ajánlatokkal csábítsák kártyás fizetésre az embereket" - írta a közleményben Rogán Antal.

A Magyar Bankszövetség pénteken úgy nyilatkozott: üdvözli és támogatja, hogy a lakossági bankkártya-használatot ne terhelje tranzakciós illetékfizetési kötelezettség, ugyanakkor nem ért egyet azzal, hogy a bankkártyával történő készpénzfelvétel tényleges költségeit se érvényesíthesse a szolgáltató.

A bankszövetség különösen indokolatlannak tartja a fogyasztói szokásokat a nemzetgazdasági szempontból is sokkal olcsóbb elektronikus fizetési módok helyett a készpénzes fizetés irányába terelni. Annál is inkább, mert a mindennapi készpénzszükségletet meghaladó ingyenes készpénzfelvételi lehetőség jogszabályi biztosítása a szürkegazdaság erősödéséhez vezethet - közölte a szövetség.