Jöhet egy újabb nyugdíjpillér

Vágólapra másolva!
Úgy írnák át a foglalkoztatói nyugdíjpénztárakról szóló törvényt, hogy megérje nyitni ilyet, és nyomban az államé lehet az első, értesült a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A Nemzetgazdasági Minisztérium olyan törvénytervezetet bocsátott társadalmi vitára, amely jelentősen átalakítaná a nyugdíjpénztárakról szóló törvényeket, és a módosítások szerint jövőre megalakulhat az első foglalkoztatói nyugdíjpénztár – írja a Napi Gazdaság.

A lap emlékeztetett: a foglalkoztatói nyugdíjpénztárakról szóló törvényt 2007-től léptette hatályba az Országgyűlés, a jogszabály megalkotása uniós kötelezettség volt, azonban azóta egyetlen ilyen intézmény sem alakult. Piaci pletykák szerint egy próbálkozó volt, de mégsem hozta létre a pénztárat. (Ezzel szemben a Quaestor alapított egy foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatót, honlapjuk szerint ez az első és egyetlen ilyen intézmény.)

A Napi Gazdaság azt gyanítja, a mostani módosító javaslat mögött egy alapítói szándékkal bíró lobbi állhat. A lap szektorbeli hírekre hivatkozva azt írta: potenciális alapítóként jelenhet meg egy kész konstrukcióval rendelkező piaci szereplő, de háttérbeszélgetésekre hivatkozva még valószínűbbnek nevezték, hogy maga az állam fontolgatja foglalkoztatói pénztár alapítását. Az alapítói banki hátteret a most formálódó Takarékbank Zrt. és hálózata is adhatná. A résztulajdonos Magyar Posta Zrt. alkalmazottait is beleszámítva a nyolcszázezret közelítheti a taglétszám induláskor. A versenyszférában dolgozók nem lennének kizárva egy állami hátterű foglalkoztatói pénztárból, ők is bármikor beléphetnének.

Az állam esetleges főszerepe az újabb nyugdíjpillérben azért pikáns, mert az Orbán-kormány a magán-nyugdíjpénztári megtakarítások 2011-ben történt bekebelezésével lényegében halálra ítélte a nyugdíjrendszer második pillérét.