Töröcskeié a csodásan fejlődő takarékszövetkezet

Vágólapra másolva!
Kiderült, hogy a Széchenyi Bank alapító-tulajdonosa, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója birtokában van az a takarékszövetkezet, amely az elmúlt években rekordnövekedést tudhat maga mögött, és amelyhez nemrégiben felügyeleti biztosokat rendelt ki a Magyar Nemzeti Bank.
Vágólapra másolva!

Közleményt adott ki egy kommunikációs ügynökségen keresztül Török Péter, a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet egyik tulajdonosa és Töröcskei István, ismert bankár, jelenleg az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója.

A közlés szerint Töröcskei „szintén jelentős tulajdonnal bír a takarékszövetkezetben”. A tulajdonosok elkötelezettek az intézmény mellett, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy a pénzintézet prudens működése fennmaradjon.

Ezzel arra reagáltak, hogy a Körmend és Vidékénél november 5 óta végez átfogó vizsgálatot a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Az MNB biztosokat rendelt ki a takarékhoz, és korlátozta a pénzintézet által végezhető egyes pénzügyi szolgáltatások végzését.

Ennek értelmében – az ügyfelenként 1 millió forintig terjedő kockázatvállalásokat és az önkormányzati kockázatvállalásokat kivéve – megtiltotta, hogy a takarékszövetkezet hitel- és pénzkölcsönt nyújtson. Megtiltotta továbbá a kezesség és bankgarancia vállalását, valamint egyéb bankári kötelezettség vállalását is.

A Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet mérlegfőösszege alapján számított piaci részaránya a hazai hitelintézeti piac egészére vetítve alig haladja meg az egy ezreléket. A vizsgálat oka az lehet, hogy a takarék az elmúlt években feltűnően nagy ütemben növekedett, miközben a piac egésze a válsággal küzdött, lényegében stagnált.

Amint az a Portfolio.hu elemzéséből is kiderül, a Körmend és Vidéke három év alatt a kilencszeresére pumpálta fel a hitelállományát, és ezzel a tizenötödik legnagyobb takarékká vált.

A tulajdonosok most azt közölték, hogy támogatnak minden olyan folyamatot, amely akár egy erős partnerrel történő együttműködést, akár a pénzintézet bankká alakulását elősegítheti.

Megfogalmazásuk szerint a „legjobban teljesítő takarékszövetkezet átalakulásához kapcsolódó folyamatok lezáráshoz közelednek, így a további működése érdekében a tulajdonosok eltökéltségüket fejezik ki”.

A Körmend és Vidéke nincs benne abban a körben, amelyből az új, országosan integrált szövetkezeti hitelintézet nő majd ki. Ennek pedig az az oka, hogy azon kevés, és a törvény általi kivételt élvező takarékok körébe tartozik, amelyek az integráció előtt beadták a bankká alakulás iránti kérelmüket.