A főügyészség szerint helyénvaló volt a házkutatás Horváth Andrásnál

Vágólapra másolva!
A főügyészség elutasította az áfabotrányt kirobbantó Horváth Andrásnál tartott házkutatás miatt benyújtott panaszt. Szerintük nem is olyan dolgok miatt folyik nyomozás Horváth ellen, mint amely miatt az adóhivatal feljelentette volt dolgozóját, hanem egy harmadik vétséget követhetett el az áfacsalási ügyet kipattintó volt szakkoordinátor.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Főügyészség elutasította a Horváth András volt adóhivatali dolgozónál tartott házkutatás és lefoglalást elrendelő határozat ellen bejelentett panaszt. A főügyészség a közleményében azzal indokolta a panasz elutasítását, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal feljelentésére indult ügyben megállapítható bűncselekmény gyanúja, a lefoglalt dolgok pedig bizonyítékot képezhetnek, ezért a házkutatás és a lefoglalás törvényes és megalapozott volt.

Az ügyészség arra is kitért: a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján a gyanú kizárólag arra vonatkozik, hogy a feljelentett - az adóhatóság munkatársaként - jogosulatlanul gyűjtött, illetve tárolt olyan adatokat, amelyek semmilyen formában nem kapcsolódtak a munkaköréhez.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal személyes adattal visszaélés és hivatali visszaélés miatt tett feljelentést, a főügyészség szerint tehát ezeket nem követte el Horváht András. Ezzel szemben szerintük egy harmadik dolog, az információs rendszer vagy adat megsértésének gyanúja áll meg, ebben folyik tovább a nyomozás Horváth ellen. Ha bűnösnek találják, Horváth maximálisan két év börtönt is kaphat.

Horváth András az Origótól értesült arról, hogy a főügyészség nem adott helyt panaszuknak. A panaszt a Horváthot védő Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ügyvédje, Hüttl Tivadar tette. Hüttl szerint a panaszuk részben továbbra is megáll, mert például a Horváth Andrástól lefoglalt iratok egy része - egyebek mellett egy notesz, amiben azoknak a neve és elérhetősége volt, akikkel Horváth pár hét alatt találkozott - messze túlmutat a bűncselekmény gyanúján, nincs köze ahhoz, amivel Horváthot gyanúsítják. Azt Hüttl üdvözölte, hogy az ügyészség is úgy látja, nem követett el az áfabotrányt kirobbantó védencük személyes adattal visszaélést vagy hivatali visszaélést. A TASZ jogásza azonban hangsúlyozta, hogy fokozottan érvényesek a másfél héttel ezelőtti közleményükben megfogalmazottak. A TASZ mellett egy másik jogvédő szervezet, a Transparency International is azt állítja, törvénytelen a Horváthtal szemben indított nyomozás az összegyűjtött adatok miatt, így a házkutatás is törvénytelen. A bejelentővédelmi törvény értelmében Horváth András Hüttl szerint jóhiszemű bejelentőnek tekinthető, a törvény védeni hivatott őt, és ezért nyomozni, kényszerintézkedést végrehajtani ellene nem lehetne.

Horváthnál nem sokkal karácsony előtt tartottak házkutatást a rendőrök, elvitték a számítógépének merevlemezés és iratokat, köztük egy jegyzetfüzetet is, amelyben Horváth azt vezette, kivel mikor találkozott az azt megelőző egy-két hétben. A házkutatás miatt aznap délután tüntetés volt Budapesten, majd rá egy hétre, december 28-án újabb demonstrációt tartottak civil szervezetek 1-2 ezer ember részvételével, tiltakozva az ellen, hogy az áfabotrányt kirobbantó Horváth ellen indult meg a hatóság, a kormányzat el akarja sikálni az áfaügyet és meg akarja félemlíteni Horváthot és azokat, akik abban gondolkodnak, hogy Horváthhoz hasonlóan a nyilvánosság elé tárják a vélt korrupciós ügyeket. Horváthtal szemben több nyomozás folyik, mint amennyi az általa tett feljelentés alapján indult.

Az áfabotrány történéseit itt gyűjtjük.