Fokozódnak a feszültségek Kínában

Vágólapra másolva!
A jegybank erőfeszítései ellenére sem enyhül a feszültség a kínai bankközi piacon, ahol továbbra is likviditás-hiánnyal küzdenek a bankok. A bankközi kamatok ma is tovább emelkedtek, ami egyre nyugtalanabbá teszi a piacot is. 
Vágólapra másolva!
  • A kínai bankközi piacon lévő problémák a múlt héten kerültek ismét előtérbe, mivel újra likviditás-szűke lépett fel a piacon, amire az ottani bankközi kamatokat mutató rövid lejáratú SHIBOR ráták rövid idő alatt óriásit ugrottak (amin a bankok gyakorlatilag egymást hitelezik).
  • A kínai jegybank, a People Bank of China 49 milliárd dollárnyi többletforrást pumpált a kínai bankrendszerbe a múlt héten, hogy így oldja a feszültséget, ám ez sem bizonyult elegendőnek.
  • Ezt mutatja, hogy a bankközi kamatok egyik legfontosabb mutatója, a hétnapos repó kamatláb újabb 124 bázispontot ugrott ma, és már 8,84 százalékon található. Ilyen magasan utoljára júniusban mozgott, amikor a mostanihoz hasonló feszültségek kezdtek kiéleződni Kínában.
Forrás: Bloomberg, Investor.hu

  • A likviditáshiány egyik legfőbb oka, hogy a kínai bankoknak év végén komoly tőkemegfelelési előírásoknak kell megfelelniük, ami miatt kevésbé hajlandóak likviditást nyújtani egymásnak.
  • A PBoC az utóbbi hónapokban igyekszik elkerülni a túlzott likviditásbőség kialakulását, mivel így kívánja visszafogni a túlzott hitelezést és az ingatlanpiac tovább pörgését.
  • A befektetők így továbbra is idegesek, a Shanghai Composite részvényindex ma ismét alulteljesítette társait, és csak stagnálásra futotta az erejéből, miközben a többi tőzsdemutató emelkedni tudott. A Shanghai Composite ma új háromhónapos mélypontot ütött.
Shanghai Composite alakulása (pontban) Forrás: Bloomberg, Investor.hu