Több a vendég a szállodákban

Vágólapra másolva!
Tovább emelkedett októberben a magyar szálláshelyek vendégforgalma, külföldiek és belföldiek egyaránt több éjszakát töltöttek szállodáinkban. Emelkedett a szobakihasználtság és a szállodák bevételei is, vagyis egyelőre tart az elmúlt időszakban megfigyelhető pozitív trend, ami egyáltalán nem mellékes jelenség a Danubius részvényeseinek. Nincs ok panaszra, bár mintha mutatkoznának már olyan jelek, amikre nem árthat odafigyelni az előttünk álló hónapokban.
Vágólapra másolva!

Októberben 4,2 százalékkal több éjszakát töltöttek el a vendégek a magyarországi szállodákban, mint az egy évvel ezelőtti hasonló periódusban, ami a 2008-as válság óta a legerősebb októbernek számít. Ez olyan tekintetben persze nem nagy meglepetés, hogy áprilist leszámítva idén minden egyes hónapban növekedést (és újabb csúcsokat) tudtak elkönyvelni a szállodák.

Forrás: Investor.hu

A KSH adataiból az is kiderül, hogy bár a külföldi vendégéjszakák száma is emelkedett, a növekedéshez ezúttal sokkal inkább a belföldi vendégek járultak hozzá. Ez már csak azért is fontos, mert a hazai vendégek továbbra is igen nagy súllyal bírnak, a vendégéjszakák 46 százalékát adják. A Budapestnek szóló külföldi hírverés persze így sem haszontalan, hiszen az Európából érkező vendégek az összesnek szintén meghatározó, 45 százalékos részét teszik ki.

Forrás:Investor.hu

Mindezek hatására a szobák kihasználtsága is javult, és októberben 0,7 százalékponttal magasabb, 53 százalékos szintet ért el. Az idei éves folyamatokat látva tehát eddig igen kedvező kép tárul elénk, hiszen a szállodai kihasználtság a 2007-es csúcsokat közelítheti (ha novemberben és decemberben a tavalyihoz hasonló értékeket sikerül hozni). Eközben a szállodák szállásdíjból származó bevételei októberben 1,8 százalékkal emelkedtek, vagyis a szektor szereplői képesek "egyre több készpénzre" váltani a vendégéjszakák számában mutatkozó kedvező folyamatokat.

Forrás: Investor.hu

Ez a jónak tűnő iparági környezet a Danubius eredményszámaiban is tetten érhető. Az elmúlt negyedévekben a vállalat sokat szépített az EBITDA termelésén, és az októberi statisztikák láttán erre az év végén is minden lehetősége megvan (fontos persze hozzátenni, hogy a Danubius cseh, szlovák, vagy román szállodákat is üzemeltet, igaz ezek súlya kisebb a magyar operációhoz képest). A részvényesek számára azért jó hír ez, mert ennek hatására az értékes ingatlanvagyonra egyre nagyobb figyelem terelődhet, ami az elmúlt hónapok 20 százalékos árfolyam emelkedésében is megmutatkozott. (Melynek lehetőségére november elején az Investor.hu hasábjain is felhívtuk a figyelmet)

Hallgassa meg befektetési klubunkon, mibe fektetnek a profik év végén!

Időpont: 2013. december 16., 17:30

A rendezvény INGYENES

Lassulunk?

Bár az összkép még mindig kedvező, azért októberben már jelentkeztek némi odafigyelésre mindenképp okot adó jelek. Az egy kiadható szobára jutó bruttó szállásdíjbevétel a tavalyi magas bázisról kismértékben már csökkent, miután a szállodai szobák bruttó átlagárában 2,4 százalékos visszarendeződést lehetett tapasztalni. Nagyon fontos, hogy a szállodák a díjbevételeik növekedését úgy érjék el, hogy a szobaárakat is emelni tudják (ami a válság utáni túlkínálatos piacon igen nehéznek bizonyult), hiszen a marzsaikat így tudják érdemben növelni.

Forrás: Investor.hu

Az októberi statisztikák egy másik kedvezőtlen pontja, hogy a külföldi vendégéjszakák számában a növekedés csaknem teljesen eltűnt, amire az elmúlt években nem igazán volt példa. Azt egyelőre nehéz eldönteni, hogy ezt csak valami egyszeri hatásnak köszönhetjük, mindenesetre nem árt majd erre is odafigyelni az előttünk álló hónapokban.

Forrás: Investor.hu