Még nagyobb barátunk lesz a bővülő Széchenyi Kártya

Vágólapra másolva!
A kormányzat továbbra is keresi a lehetőségeket, hogy a kkv-k számára legkönnyebben elérhető finanszírozási formát, a Széchenyi Kártya Programot tovább bővítse, mondta el Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára Budapesten sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

A kkv-k többségének probléma, hogyan jusson forráshoz, ebben komoly előrelépés történt. A Széchenyi Kártya Programot kiemelve Szatmáry Kristóf emlékeztetett: az állam növelte a meglévő támogatások mértékét, és új formákat vezetett be, amelyek még több vállalkozás számára teszik lehetővé ennek a finanszírozás formának az elérését.

Az államtitkár úgy összegzett, az első Orbán-kormányhoz visszanyúló Széchenyi Kártya Program több mint tíz éve alatt 1000 milliárd forintot meghaladó forrás jutott 200 ezernél több vállalkozáshoz. Egyben kiemelte a jegybanki alapkamat csökkentését, illetve a Magyar Nemzeti Bank hitelprogramját, amely az államtitkár szerint olyan mennyiségben és olyan mértékű kamattal tudja forráshoz juttatni a hazai vállalkozókat, ahogy már érdemes fejlesztésbe kezdeni. Szintén fontos segítségnek nevezte az államtitkár az Eximbank feltőkésítését: 320 milliárdról 1200 milliárd forintra emelték a bank költségvetés által generált forráskeretét, ami döntően a hazai kkv-k exportfinanszírozásában játszik szerepet.

A Széchenyi Kártya Program kiszélesítése és támogatásának növelése kapcsán Szatmáry Kristóf kiemelte a forgóeszköz hitelt, valamint a beruházási, illetve az agrártámogatási hitelkártyát, és kijelentette, ezekkel az eszközökkel a kormányzat a hitelproblémát az elmúlt időszakban döntően sikeresen, a vállalkozások számára érezhetően tudta javítani.

Puskás Imre, az Országgyűlés Számvevőszéki és költségvetési bizottságának alelnöke a sajtótájékoztatón kiemelte, az emberek 70 százaléka ezekben a vállalkozásokban dolgozik, és ha a hazai kkv-k erősek, akkor erős a magyar gazdaság. Hangsúlyozta, komoly eredményeket sikerült elérni, ehhez azonban sokmindent kellett átalakítani, a törvénykezéstől kezdve a vállalkozói környezeten át a hitelezés rendszeréig. A szakpolitikus emlékeztetett: 18-ról 10 százalékra csökkentették a társasági adó mértékét, és további kedvező adónemek bevezetésével segítették, hogy a kkv-k talpon maradjanak. Nagy segítséget jelentett a munkahelyvédelmi akcióprogram bevezetése, ami évente 65 milliárd forintot hagy a vállalkozásoknál, és ennek is köszönhető egymillió munkahely megőrzése, emelte ki Puskás Imre.

Kitért arra is, hogy a kormányváltást követően kedvezőbb helyzetbe kerültek a kkv-k az európai uniós források megszerzésénél is, az új Széchenyi Terv keretében már 516 milliárd forinthoz jutottak. Az új európai uniós költségvetési ciklusban, a jövő évtől szeretnék az arányokat javítani, közvetlen gazdaságfejlesztésre fordítanák a források 60 százalékát, amely komoly növekedési lehetőséget jelent a kkv-knak, jelentette ki Puskás Imre.