Menekülnek a befektetők a német acéliparból

Vágólapra másolva!
Nagy zuhanásban van ma a német ThyssenKrupp árfolyama, miután a vállalat akár 1 milliárd eurós tőkeemelést is végrehajthat a közeljövőben.
Vágólapra másolva!

Jöttek a bejelentések

A ThyssenKrupptól hangos ma reggel az európai részvénypiac, miután a német acélipari óriás bejelentette a hétvégén, hogy 10 százalékos tőkeemelést hajt majd végre, ami a pénteki záróárfolyam mellett közel 1 milliárd eurónak felelne meg. A német társaság árfolyama nem meglepően a tőkeemelés hírére komoly mélyrepülésbe kezdett, jelenleg is több mint 6,5 százalékos pluszban jár a frankfurti tőzsdén.

Emellett a német vállalat végre vevőt talált az amerikai egységére, és 1,55 milliárd euróért adja majd azt el az ArcelorMittalnak, valamint a Nipponnak. Elsőre kedvezőnek értékelhető az amerikai egység eladása, mivel az utóbbi években csak veszteséget termelt az anyavállalatnak, csak úgy, mint a brazil egység.

A szeptemberben záruló üzleti évben egyébként 1,4 milliárd eurós veszteséget ért el a társaság, amivel a harmadik egymáskövető évben zárt mínuszban a ThyssenKrupp. Nem meglepő az sem, idén sem lesz osztalék a tulajdonosoknak.

A reorganizációra tehát láthatóan nagy szükség van a német cégnél, így alapvetően pozitívan értékelhetőek a menedzsment erőfeszítései, persze csak ha sikerrel járnak. Természetesen a tőkeemelés hígító hatása azonban jelentős, így a mai több mint 6 százalékos mínusz elsősorban ennek tulajdonítható.

A technikai kép azért változott

Minő véletlen, hogy a hétvégén pont a ThyssenKrupp grafikonján szemléltettük, milyen jó beszállót jelentettek 2013-ban azok a lehetőségek, mikor az MACD vételi jelzést adott, kiemelve, hogy akár hamarosan újra erre kerülhet a sor. Nos, a mai jelentős zuhanás után ez vélhetően odébb lesz még.

A ThyssenKrupp árfolyama (Xetra) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Ahogyan azt a hétvégi cikkünkben pedig hangsúlyoztuk, pusztán 1-1 technikai indikátor alapján igen kockázatos pozíciót nyitni, érdemes a teljes technikai képet, sőt, a fundamentális hátteret is vizsgálni. Ez alapján pedig a ThyssenKruppnál látható reorganizációs törekvések optimizmusra adhatnak okot, hiszen sokszor éppen a hasonló sztorik jelentik a katalizátort egy-egy részvény remek szereplésében. Példaként ott a Carrefour, ami az elmúlt hónapokban közel 20 százalékot erősödött.