Mennyit kereshettünk 2013 befektetési sztorijával?

autóverseny
Vágólapra másolva!
Joggal feltételezhetjük, hogy 2013 egyik legnagyobb befektetési sztorija a Best Buy volt, amire ráadásul tavaly decemberben még mi is felhívtuk a figyelmet. Így aki akkoriban bevásárolt az amerikai kiskereskedelmi cég részvényéből, az jókora, háromszámjegyű hasznot vághatott mostanáig zsebre.
Vágólapra másolva!

A következő napokban sorra vesszük azokat a sztorikat 2013-ból, melyek számunkra, szerzőnként a legjelentősebbnek számítottak, és némi szubjektivitással is fűszerezve próbáljuk megmutatni olvasóinknak, melyek voltak a legmeghatározóbb fejlemények az idei évben.

Óriási hasznot vághattak egy év alatt zsebre a Best Buy befektetői, akik között reményeink szerint minél több Investor.hu olvasó is helyet foglal. A főként elektronikai eszközöket árusító amerikai kiskereskedelmi áruházláncban rejlő hatalmas lehetőségekre ugyanis már tavaly decemberben felhívtuk a figyelmet hasábjainkon egy bő elemzés keretében.

243% Nem, nem káprázik a szemük! Ez az a hozam, amit a Best Buy részvényesei megkereshettek egy év leforgása alatt, ha ránk hallgattak. Ezzel a teljesítményével a részvény olyan nagyágyúkat tudott maga mögé utasítani, mint az Amazon, az eBay, vagy a Wal Mart, de tulajdonképpen nyugodt szívvel jelenthetjük ki, hogy csaknem a teljes részvénypiaci mezőnyt tönkreverte a Best Buy. Persze azok a befektetők sem jártak igazából rosszul, akik mondjuk az Amazont (+52%), vagy éppen az amerikai kiskereskedelmi szektort lefedő XRT ETF-et (+36%) választották.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Ne maradjon le a következő Best Buyról!

Nyisson számlát az Investor Traderen, így azonnal értesülhet legújabb kereskedési ötleteinkről, és pár kattintással akár meg is valósíthatja őket! 

Egy éve még csak arról számoltunk be, hogy masszív alulteljesítés jellemzi a Best Buy tőzsdei teljesítményét a hagyományos áruházi értékesítés visszaesése miatt. Ugyanakkor arra is felhívtuk a figyelmet, hogy a menedzsment megtalálta az ellenszert a problémák kezelésére, mégpedig az online szegmens felpörgetésében. Ráadásul szintén a Best Buy katalizátora volt, hogy alapítója, Richard Schulze szerette volna felvásárolni a céget.

Azóta már kiderült, hogy a Best Buy bekebelezéséből végül semmi sem lett, mivel Schulzének nem sikerült a sokadik határidőre sem összeszednie a tranzakcióhoz szükséges forrásokat. A menedzsment által tavaly év végén bejelentett stratégia viszont meghozta a gyümölcsét, az online értékesítés ugyanis egyre nagyobb szeletet hasít ki a bevételekből. Az elmúlt negyedévekben már az 5 százalékot is tartósan meghaladta, ráadásul a növekedési üteme is folyamatosan a kétszámjegyű tartományban található.

Forrás: Best Buy, Investor.hu

Ne feledjük, hogy az online értékesítés szerepe évről-évre tovább nő, elég csak a karácsonyi bevásárlási szezonból kiindulni. Gyakorlatilag bármilyen szolgáltató adatait is nézzük meg a 2013-as szezonról, mindegyik kétszámjegyű bővülésről tesz tanúbizonyságot. A Best Buy számára mindenképp kedvező fejlemény, hogy a vásárlási láz kezdetén, azaz fekete pénteken például a BB honlapja volt a negyedik leglátogatottabb az amerikai kiskereskedők körében.

A Best Buy nagy lépéseket is tett az online felhasználók irányába, ugyanis átalakította a honlapját, hogy a vásárlók hatékonyabban, a mostani trendeknek megfelelően tudjanak vásárolni. Ezen kívül a kiskereskedelmi cég munkahelyeket szüntetett meg, és elkezdte leépíteni azokat a tevékenységeket, melyek a cég főprofiljához nem illettek. Az európai érdekeltségétől is megvált a társaság azért, hogy a költségeit kordában tudja tartani.

És hogy folytatódhat-e a Best Buy féktelen száguldása? Ilyen markáns növekedést követően nem lennénk meglepve, ha visszavenne a tempóból az árfolyam növekedése. Az utolsó hetek megtorpanása tulajdonképpen egy korrekciónak is betudható, ezt követően azonban folytatódhat is hegymenet. Jelenleg a Bloomberg által összegyűjtött elemzői várakakozások konszenzusa a célár tekintetében 46,35 dollár, ami mintegy 13 százalékos felértékelődéssel kecsegtet.

Bődületes tempót diktált 2013-ban a Best Buy Forrás: 123rf.com

A Best Buy sztori korábbi cikkjei: