Jól keresett a patinás amerikai bank

Vágólapra másolva!
A várakozásoknál sokkal erősebb eredményszámokat közölt a Goldman Sachs. A legpatinásabb amerikai befektetési bank egy részvényre jutó eredménye a negyedik negyedévben 5,6 dollárra rúgott, miközben az elemzők csupán 3,66 dollárra számítottak. A nagy növekedés hátterében az állt, hogy a banknak sikerült közel megháromszoroznia a befektetésein elért nyereséget. A befektetők megörültek a számoknak, hiszen az árfolyam a nyitás előtt 3 százalékos emelkedést mutat.
Vágólapra másolva!

Igen jelentős mértékben ugrott meg a Goldman Sach nettó profitja a negyedik negyedévben. Egy évvel ezelőtt 1,01 milliárd dolláros nyereséget értek el, amit mostanra sikerült 2,89 milliárd dollárra növelni. A nagy változás hátterében részben az áll, hogy a banknak sikerült közel megháromszoroznia a saját befektetésein elért nyereségét.

Fontos azonban kiemelni, hogy a bank nemcsak a befektetések átértékelésén tudott nagy pluszokat elkönyvelni. A bevételek összességében 53 százalékkal híztak, amiben a befektetési banki terület bevételeinek 60 százalék feletti emelkedése éppúgy szerepet játszott, mint a brókeri tevékenység bevételei 50 százalék körüli növekedése.


Nemcsak a bázisidőszaki szinthez képest mutat igen szemrevaló teljesítményt a bank, hanem az elemzői várakozásokhoz képest is. A bevételi és profitsor egyaránt szépre sikerült.

Az utóbbi pár negyedév egyikében sem lehetett megfigyelni akkora mértékű pozitív meglepetést a gyorsjelentés alsó során, mint a mostaniban, de megérzésünkre hagyatkozva talán azt is ki lehetne jelenteni, hogy ez a mostani felülteljesítés hosszabb távú idősor alapján is kilóg a sorból.

Az erős negyedéves jelentés hatására nyitás előtt 3 százalékos emelkedés bontakozott ki a részvény piacán.

A Goldman Sachs árfolyama (USD)