Látniuk kell a kormány szerint a gyerekeknek, mit csinál egy gazda. De nem ám a gépesített gazdaságot vezető, hanem a még fellelhető kétkezi munkával dolgozó. Hoffmann Rózsa szerint az a cél, hogy megmutassák a gyerekeknek, hogy a vidéki élet biztos megélhetést nyújt. Fazekas Sándor szerint a tanyák is pénzhez jutnak majd.

Az Európai Unió következő költségvetési ciklusában nem csökken az agrártámogatás, de inkább a fenntarthatóságra irányul, a magyar tanyák is ezért juthatnak támogatáshoz - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a tanyapedagógiai program első évét értékelő konferencián, hétfőn Budapesten.

Hoffmann Rózsa, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára a rendezvényen elmondta, a program célja, hogy a gyerekek megismerjék, mit jelent a földművelés, becsüljék a természetet, és találkozzanak olyan példával, amelyik megmutatja, hogy a vidéki élet biztos megélhetést nyújt.

A tanyapedagógiai programot Makra Márta projektvezető mutatta be. A fő cél az, hogy a gyerekek ismerjék meg a még fellelhető hagyományos gazdálkodási módokat, ezért nem a gépesített modern gazdaságokba viszik őket. Látniuk, tapasztalniuk kell, beleértve azt is, hogy ásnak, fát hordanak, "szóval azt csinálják, amit a gazda és a családja tesz nap mint nap" - mondta.

Tavasszal nyolc, ősszel 12 alkalommal vittek harmadik-hetedik osztályos diákokat a tanyákra. A kísérletben budapesti, békéscsabai, nyíregyházi és sátoraljaújhelyi iskolák vettek részt. Makra Márta elmondta, hogy a minta Franciaország, ahol már 15 éve működik ilyen program. A gyakorlatok helyszíneiből mintagazdaságok hálózatát érdemes kialakítani a jövőben - ezt javasolja az a füzet, amely a kísérleti szakasz tapasztalatait összegzi.