Vágólapra másolva!
Összesen 615 millió dollárnak megfelelő összeget kell kifizetnie a Royal Bank of Scotlandnek a Libor-ráták manipulálásában való részvétele miatt. A kamatlábak befolyásolásában számos bank résztvett, ami rendkívül nagy botrányt okozott, mivel több milliárd dolláros nyereséget zsebeltek be ezek a cégek. Emiatt a Barclays-nek már 450 millió fontos, a svájci UBS-nek pedig 1,5 milliárd dolláros büntetést kellett fizetnie.
Vágólapra másolva!

Összesen 615 millió dollárt kell fizetnie az RBS-nek a brit és amerikai hatóságoknak a Libor manipulációs vádakban talált bűnössége miatt. A bank tudomásul veszi a büntetést.

11:34

Súlyos büntetésre számíthat a Royal Bank of Scotland a Libor-ráták manipulásában való részvétele miatt. A hírek 400 millió fontos büntetésről szólnak, emellett komoly szankciókra is számíthat a társaság. Az RBS régóta tárgyalásokat folytat a brit és amerikai szabályozó hatóságokkal a botrányban való érintettségéről, és az emiatt fizetendő büntetés nagyságáról, de konkrét döntés még nem született az ügyben.

Mi az a LIBOR?

A LIBOR a londoni bankközi kamatláb mértékét mutatja meg, vagyis azt, hogy a bankok bizonyos lejáratra és devizában mekkora kamatláb mellett jutnak forrásokhoz a bankközi piacon. A LIBOR-t napi rendszerességgel publikálják tíz devizanemre és tizenöt lejáratra vonatkozóan. A LIBOR referencia kamatlábként szolgál számos rövid futamidejű, változó kamatozású pénzügyi instrumentum (például változó kamatozású hitelek) számára, így az adatok megbízhatósága világszerte rendkívül fontos tényező bankok, vállalatok, és sok esetben lakossági szereplők számára.



Az RBS büntetése összhangban van azzal, hogy egyes bankok továbbra is alapos vizsgálat alatt állnak korábbi botrányok miatt. Egyes cégek ugyanis súlyosan megsértették a pénzmosás-elleni szabályokat, befolyásolták a Libor-kamatlábat, és a kamatlábváltozások fedezésére irányuló összetett termékekkel, valamint biztosítási kölcsönökkel éltek vissza. A Libor-ráták manipulásáért a Barclays-nek 450 millió dolláros, a svájci UBS-nek pedig 1,5 milliárd dolláros büntetést kellett fizetnie. Az ügyben viszont még tucatnyi pénzintézet érintett, melyek több milliárd dolláros nyereségre tettek így szert.

George Osborn, brit pénzügyminiszter a héten közölte, a Royal Bank of Scotland-nek nem az adófizetők pénzéből, hanem a bankárok bónuszaiból kell kifizetnie a büntetést. A vállalat ugyanis 81 százalékban állami tulajdonban van, mivel a 2008-as válság során jelentős méretű állami segélycsomagot kapott az állampolgárok adóbefizetéseiből. Ennek során 45,5 milliárd fontot "pumpáltak" a bankba a megmenekülése érdekében.

A hír ellenére másfél százalékos pluszban forognak a Royal Bank of Scotland részvényei Londonban.

Royal Bank of Scotland árfolyama (London)

Forrás: [origo]