Kellemetlen veszteségek az Ersténél, mégis ugrik az árfolyam

Vágólapra másolva!
Veszteséges negyedik negyedévről számolt be az Erste Bank mai gyorsjelentésében, de negatív meglepetésről nincs szó, hiszen az Erste már idejekorán figyelmeztetett a román leányon elkönyvelt komoly goodwill-leírásra. A vártnál kisebb veszteségről szóló jelentést pozitívan fogadta a piac, ugrik a részvény.
Vágólapra másolva!

9:10 - Ugrik a részvény

A vártnál kisebb veszteséget hozó negyedéves gyorsjelentésre az árfolyam 3,5 százalékos ugrással reagált, ezzel az Erste az osztrák ATX legjobban teljesítő komponense.

Az Erste Bank árfolyama az elmúlt három napban (1 perces)

8:45 - A vártnál kisebb lett a veszteség

Több mint egy év után ismét veszteséges negyedévről volt kénytelen beszámolni az osztrák Erste Bank, a társaság a negyedik negyedévben 113,8 millió eurós nettó veszteséget szenvedett el. 2012 egészét tekintve a bank 483,5 millió eurós nettó profitot könyvelt el, ami kedvezőbb, mint a Bloomberg elemzői konszenzusában szereplő 458,6 millió euró.

A negyedik negyedév negatív eredménye javarészben a bank román leányvállalatán elkönyvelt jelentős goodwill-leírásnak volt betudható. A menedzsment már január közepén figyelmeztetett a komoly veszteségre, így nem okozott meglepetést, sőt, mivel a januárban előzetesen jelzett 300 millió eurónál kisebb, 259 millió eurós volt a román leírás, a veszteség kisebb lett az elemzők által várt 130 millió eurónál. Az év egészét tekintve az egyszeri negatív tételek 360,7 millió eurót tettek ki, amiből mintegy 187 millió eurót a bankadók adtak.

A bank menedzsmentje a 2012-es üzleti év eredménye után 0,4 eurós osztalék fizetését javasolja, ami nagyjából megegyezik a Reuters által megkérdezett elemzők várakozásaival (a Bloomberg konszenzusa valamivel alacsonyabb, 0,35 eurós osztalékot jelzett előre). Az Erste Bank az ECB forrásnyújtási programjának keretében felvett hitelekből 4 milliárd eurót törlesztett idő előtt 2012 végén.

Az egyszeri speciális hatásoktól eltekintve nem túl acélos a bank teljesítménye, a negyedik negyedév során elkönyvelt 1,266 milliárd eurós nettó kamatbevétel 2009 első negyedéve óta a leggyengébb teljesítmény. A gyenge hitelkereslet és bizonytalan makrogazdasági környezet hatását a bank költségcsökkentésekkel igyekszik ellensúlyozni, az általános működési költségek 2012-ben 2,4 százalékkal csökkentek a 2011-es szinthez képest. A bank éves működési eredménye így is 4,5 százalékkal csökkent a megelőző esztendőhöz képest.

A jövőre vonatkozóan ugyanakkor pozitív trend a kockázati költségek fokozatos stabilizálódása, az év egészében a rossz hitelek miatti céltartalékolás 12,7 százalékkal csökkent, bár a nem teljesítő hitelek aránya (NPL ráta) a 2011 végi 8,5 százalékról 9,2 százalékra emelkedett. Negyedéves összevetésben ugyanakkor az NPL ráta már nem nőtt, a negyedik negyedéves 9,2 százalék megegyezik a harmadik negyedéves szinttel, miközben az elemzők 9,4 százalékra számítottak.

Gyenge, de lassan javuló környezet

A bank menedzsmentje 2013-ban "stabil működési eredményt" vár, miközben a régiós makrokörnyezet valamelyeset javulhat, de alapvetően gyenge marad. A működés stabilizálását további költségcsökkentésekkel igyekszik elérni a bank, ellensúlyozva a továbbra is gyenge hitelkereslet hatását. A bank óvatosan arra is figyelmeztet, hogy 2013 első negyedévében még kár lenne érdemi javulásra számítani, a közlemény úgy fogalmaz, hogy a "2013 utolsó három negyedévében jobb működési eredményeket vár, mint 2013 első negyedévében".

2013-ban a kockázati költségek, azaz a nem teljesítő hitelek miatti céltartalékolás "kétszámjegyű" csökkenésére számít a bank, elsősorban az eddig komoly tehertételt jelentő román operáció kockázati helyzetének javulása miatt. A menedzsment megerősítette, hogy a román leány 2013-ban térhet vissza ismét a nyereséges működéshez.

Az Erste Bank árfolyama (euró)