Csúnyán ráfázott a Volkswagen Kínában

Vágólapra másolva!
Közel 400 ezer autót hív vissza a kínai piacról a Volkswagen, mely 450 millió eurós költséget jelentene a cég számára. A visszahívást a Kínai Minőségbiztosítási szervek jelentették be, akik a vizsgálat során 10 ezer problémás esetet tártak fel a gyártó autóival kapcsolatban. A Volkswagen célja a rekord nagyságú visszahívással a fogyasztói bizalom helyreállítása.
Vágólapra másolva!

Megközelítőleg 400 ezer autóját hívja vissza a Volkswagen a kínai forgalomból, miután váltóproblémák merültek fel a bizonyos típusokkal kapcsolatban, írja a Kínai Minőségbiztonsági Hivatal. Az LMC Automotive szerint a szerviz költségek 3 ezertől 10 ezer yuanig terjedhetnek autónként, ami nagyjából 465 millió eurós többletterhet róna a német gyártó nyakába.

A múlt héten a Kínai Központi TV is kiemelten foglalkozott a témával, kiemelve, hogy számos esetben tapasztalták már a váltóelektronika nem megfelelő működését. Tavaly májusban a Volkswagen szóvivője kijelentette, hogy a különféle vibrációs hibák és extrém körülmények között tapasztalt problémák nem tekinthetők biztonsági problémának. Ezzel szemben a kínai hatóságok által megkérdezett 3 ezer fogyasztó közel 10 ezer problémás esetet jelentett, amire kénytelen volt reagálni a menedzsment.

A 465 millió eurós költség bár nem tűnik kevésnek, a Volkswagen eredményét összvállalati szinten vélhetően nem fogja jelentősen befolyásolni, az éves üzemi eredménynek nagyjából 1,5-2 százalékát teszi ki.

Forrás: [origo]

A Volkswagen számára a kínai piacon való elismertség kiemelt fontossággal bír, hiszen az utóbbi években folyamatosan tolódik át az értékesítési tevékenység Kínába, elsősorban az európai autópiac gyengélkedése miatt. A cég számára rendkívül fontos cél, hogy az ilyen dinamikus ütemben büvülő kínai piacon a fogyasztói bizalmat helyreállítsa. A kínai autópiac 2,5 szeresére növekedhet 2020-ra, több autógyártót is rákényszerítve értékesítésének és termelésének egyre intenzívebb áthelyezésére a Távol-Keletre.

Forrás: [origo]

A gyártó árfolyama nem igazán érezte meg a bejelentést, jelenleg 0,3 százalékos pluszban állnak a részvények, amivel abszolút hozza a német piacon lévő fél százalék körüli emelkedés szintjét.

A Volkswagen árfolyama (Xetra)

Forrás: [origo]