Aggódhat Amerika, csalódást keltő eredmények a FedEx-nél

Vágólapra másolva!
A vártnál gyengébb gyorsjelentést tett közzé Amerika legnagyobb futárcége, a FedEx. A cég nyeresége jelentősen elmaradt az elemzői konszenzusoktól, ráadásul az idei évre is a tavalyinál alacsonyabb profitra számítanak. A kedvezőtlen eredmény negatív fogadtatásra találhat a piacon, mivel a FedEx eredményeiből a cég méreténél fogva az amerikai gazdaság jövőbeni alakulására következtetnek a szakértők, mely így nem kecsegtet pozitívumokkal. Ennek következtében a vállalat részvényei több mint 5,5 százalékot zuhantak.
Vágólapra másolva!

Kellemetlen meglepetést okozott harmadik negyedéves gyorsjelentésével Amerika második legnagyobb futárcége, a FedEx. A vállalat adózás utáni nyeresége egy év alatt 31 százalékot zuhant, és így 361 millió dollárt tett ki 2012 harmadik negyedévében, ami 1,13 dolláros egy részvényre jutó nyereségnek felelt meg. A társaság különleges tételektől tisztított EPS-e 1,23 dollárt tett ki, ami jelentősen elmarad az 1,38 dolláros profitra vonatkozó elemzői várakozásoktól. A vállalat pénzügyi éve májusban végződik, így a mostani eredmények a februárban véget ért harmadik negyedévre vonatkoznak.

A cég árbevétele viszont kellemes meglepetést okozott, mivel éves alapon 4 százalékos növekedés után 11 milliárd dollárt tett ki, ami meghaladta a 10,85 milliárd dolláros elemzői konszenzust.

Forrás: [origo]

A társaság nyereségét leginkább az árbevételük legnagyobb részét kitevő légi szállítói tevékenységük gyengélkedése csökkentette, mely iránt az utóbbi hónapokban jelentősen visszaesett a kereslet. Alan Graf vezérigazgató szerint a vártnál 100 millió dollárral alacsonyabb forgalmat tudtak bonyolítani leginkább a nemzetközi, alacsonyabb árakkal dolgozó földi szállítmányozási cégek előretörése miatt.

A menedzsment a negyedik negyedévre már jóval kedvezőbb eredményekre, 1,9-2,1 dolláros egy részvényre jutó nyereségre számít, ami mintegy 60 százalékos profitnövekedésnek felelne meg. Ez nagyjából egybevág a szakértői konszenzussal, az elemzők 2,07 dolláros EPS-re számítanak május végére. Ha a negyedik negyedévben sikerülne feljebb tornászni az egy részvényre jutó nyereséget, az még mindig bőven elmaradna a tavalyi egész éves 6,6 dolláros EPS-től, mivel a vállalat idén a májusban záruló teljes pénzügyi évére 6-6,2 dolláros egy részvényre jutó profitra számít.

A nyereség növelésének megvalósítása érdekében a FedEx jelentős méretű költségcsökkentési és átszervezési programot kezdett végrehajtani, melyektől összesen 1,7 milliárd dolláros profitbővülést várnak a következő négy évben. Ennek legnagyobb részét, nagyjából 1,55 milliárd dollárt a tevékenységük legnagyobb részét lefedő légi szállítmányozással foglalkozó egységüknél szeretnék elérni. Ennek érdekében leépítéseket fognak megvalósítani, és a régi típusú, sokat fogyasztó repülőgépeiket, földi szállítóeszközeiket is lecserélik.

A vártnál rosszabb eredményeknek nem fogadhatja kedvezően a piac, már csak azért sem, mert a FedEx a méreténél fogva az amerikai gazdaság állapotának egyik indikátorának számít, vagyis a vállalat eredményeiből az elemzők következtetni tudnak az USA gazdaságának jövőbeni alakulásáról.

Ennek következtében a vállalat részvényei 5,5 százalékos mínuszban forognak.

FedEx árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]