Vágólapra másolva!
A sikeres lengyelországi tevékenységén felbuzdulva újabb külföldi piacok felé terjeszkedik a CIG Pannónia nem-életbiztosítási termékekkel foglalkozó leányvállalata, a CIG Pannónia EMABIT. A tervek szerint Észtországban, Lettországban és Litvániában célozza meg a szállítmánybiztosítások piacát a társaság. 
Vágólapra másolva!

"Az EMABIT a 2012-es év során sikeresen épített állományt Lengyelországban, megmutatva és kiaknázva a határon átnyúló szolgáltatásokban rejlő lehetőségeket. Ennek következtében, döntés született határon átnyúló szolgáltatásnyújtás formájában való biztosítási tevékenység végzéséről újabb területeken: Észtországban, Lettországban és Litvániában is. A szállítmánybiztosítás specialitásai miatt a hazai piacon vállalt kockázatokra alkalmazott folyamatok, technikák változtatás nélkül alkalmazhatóak, így a tevékenység megkezdése az EMABIT részéről újabb fejlesztéseket, többletmunkát nem igényel."

Stratégiába illő terjeszkedés

Ez a lépés beleillik a CIG Pannónia stratégiai terveibe, mely szerint a jelenleg domináló életbiztosítási üzletág mellett a jövőben a nem-életbiztosítások és az egészségbiztosítások terén is szeretne növekedni a társaság.

Véleményünk szerint a befektetéshez kötött életbiztosítások a jövőben már nem tudnak majd jelentős növekedési lehetőségként szolgálni, ezért mindenképpen üdvözlendő, hogy a termékportfólió diverzifikálására törekszik a menedzsment. Már a tavalyi MABISZ értékesítési statisztikákon is látható volt, hogy a unit linked termékek piaca folyamatos visszaesésben van Magyarországon, és ez a terület várakozásaink szerint a következő években sem tartogat jelentős növekedési potenciált.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A CIG Pannónia új értékesítései (melyek főleg unit linked termékekből adódnak) is jelentősen visszaestek a tavalyi évben, és az utóbbi két negyedévben már a menedzsment is elismerte és hangsúlyozta, hogy más területeken is jelentősebb szerepet kell vállalnia a biztosítónak annak érdekében, hogy kevésbé legyen kitéve a társaság a unit linked termékek értékesítésének.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A nem-életbiztosítások terén azonban már 2012-ben is szép növekedést tudott felmutatni a CIG Pannónia. Lengyelországban például úttörőként jelent meg a szállítmányozás biztosításával a társaság, mellyel egy betöltetlen piaci rést sikerült megtalálniuk. Az elmúlt év tapasztalatai alapján a további külföldi terjeszkedés során is az lehet a cél, hogy egy jó piaci szegmensben, nagy addícionális beruházási költségek nélkül tudjon előrelépni a biztosító.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

CIG Pannónia

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]