Kik húzhatják tovább Amerika szekerét?

Vágólapra másolva!
Történelmi zárócsúcsot állított fel csütörtökön az S&P 500 index, melynek első háromhavi teljesítményére 15 éve nem volt példa. Ha kitart a lendület, akkor érdemes lehet résen lenni, hogy mely részvények húzhatják tovább a szekeret.
Vágólapra másolva!

Legutóbb 1998 első negyedévében volt ilyen lehengerlő formában az S&P500 index, az akkori 11,27 százalékos emelkedést követően most 11,25 százalékos plusszal zárta a január-márciusi időszakot. Mindezt csütörtökön a meghatározó amerikai index egy történelmi zárócsúccsal koronázta meg 1569 ponton.

Utánanéztünk, hogy a jövőbeli növekedést mely részvények támogathatják elsősorban. Ehhez megvizsgáltuk, hogy az elmúlt egy hétben mely részvények megítélése változott legnagyobb mértékben elemzői körökbe. A március 21. és március 28. közötti időszakban a pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó Genworth Financial részvényeire megfogalmazott 12 havi előretekintő célárfolyama javult a legnagyobb mértékben az S&P500 index komponensei közül. A Bloomberg által összegyűjtött konszenzus 7,2 százalékkal, 10 dollárra emelkedett a héten. A dobogóra rajta kívül még két kiskereskedelmi lánc, a Dollar General és a Best Buy részvénye állhatott fel, esetükben mintegy 6, illetve 4 százalékkal növekedett a célárfolyam ezalatt.

Szintén 4 százalékkal növekedett a biotechnológiai szektorban tevékenykedő Biogen Idec, és a világ egyik leghíresebb ékszergyártója a Tiffany. Előbbi a héten számolt be róla, hogy engedélyt kapott a Tecfidera nevezetű készítménye forgalomba hozatalhoz az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalának (FDA) döntése értelmében. Az RBC Capital elemzője szerint a szklerózis multiplex (központi idegrendszeri betegség) kezelésére szolgáló gyógyszer idén 300 millió dolláros forgalmat generálhat, míg az elkövetkezendő 5 évben a bevétel 3 milliárd dollárra kúszhat fel. Eközben a Tiffany szinte minden várakozást felülmúló negyedik negyedéves gyorsjelentésének köszönhet sokat.

Csalóka a kép

A legnagyobb vesztes a Cliff Natural Resources volt, miután a Morgan Stanley elemzője igen pesszimista véleményt fogalmazott meg az Egyesült Államok vasércpiacával kapcsolatban. Ennek eredményképp a konszenzus célárfolyam 10 százalékot zuhant a vállalat esetében.
A szoftverszolgáltatásokat nyújtó Red Hat, és az oktatási tevékenységet végző Apollo Group szintén célár csökkentéssel nézhetett szembe, ugyanúgy, mint a Calvin Klein és a Tommy Hilfiger termékek tervezésével és forgalmazásával fogalakozó PVH Corp.

Érdemes azt is megvizsálni, hogy az elmúlt hét legnagyobb vesztesei és nyertesi közül a célárfolyam tekintetében melyik kör rendelkezik a nagyobb felértékelődési potenciállal. Ebben az esetben a célárcsökkentésen túl lévő részvények jelenleg jóval nagyobb, kétszámjegyű növekedési kilátásokkal kecsegtetnek. A 2013-ban legtöbbet eső S&P500 komponens, a Cliff Natural Resources kínálja a legnagyobb növekedési lehetőséget (+65%). A kockázatokat azonban mindeképp szem előtt kell tartani, kérdéses, hogy a bányaipari cég esetében a többi elemző is hasonló lépésre szánja-e el magát, mint a Morgan Stanley szakértője. Eközben a már közel duplázó Best Buy esetében a szakértők szerint az árfolyam túlszaladt a részvény értékén.

Forrás: [origo]