Vágólapra másolva!
Pluszban nyitott a magyar tőzsde, amely tegnap nem tudott emelkedni a jó nemzetközi hangulatban. A forint a 300-as szint körül ingadozik az euróval szemben a reggeli órákban.Európában továbbra is emelkednek a tőzsdék a tegnapi nagy eufóriát követően. Délelőtt lát napvilágot a német Ifo gazdasági hangulatindex értéke, ami akár hatással lehet a piaci mozgásokra.
Vágólapra másolva!

Korrigálná tegnapi csökkenését a BUX

Pluszban nyitott a magyar tőzsde a tegnapi csökkenését követően, amivel kedden alulteljesítette az nyugat-európai parketteket. Ma a régióban minden börze emelkedést mutat, a tegnapi felülteljesítő osztrák parkett most a sor végén áll.

Forrás: [origo]

A Mol 0,4 százalékkal erősödik, míg az OTP 0,2 százalékkal megy felfelé. De a Magyar Telekom is erősödik 0,3 százalékkal. A Richter tegnapi 2,5 százalékos zuhanását próbálja korrigálni, eddig 0,2 százalékos pluszban áll. A kisebbik gyógyszerpapír, az Egis pedig 0,6 százalékkal emelkedik.

Forrás: [origo]

Nem érinti az Egisszel kötött szerződéseket, ha a Celltrion tulajdonosi struktúrája megváltozik, bár a helyzetet nyilvánvalóan meg kell vizsgálni - nyilatkozta az Egis gazdasági igazgatója, Poroszlai Csaba a Gazdasági Rádiónak. A cégnek 2010 eleje óta érvényes szerződése van a Celltrionnal, és két termékre már a konkrét szállítási szerződést is megkötötte a cég.

Egy tegnap éjjel közzétett bejelentés szerint az E-Star ESCO Kft. elállt agy január 14-én bejelentett kötvény értékesítési szerződéstől. A lépés talán azt a célt szolgálja, hogy a csődegyezség keretein belül vélhetően bekövetkező kötvény-részvény tranzakciót követően a cégcsoporton belüli részvényeket azonnal be lehessen vonni. A csődegyezségi tárgyalás következő fordulójára pénteken, azaz április 26-án kerül sor.

Londoni elemzők szerint akár 4 százalékig is csökkenhet a magyar alapkamat nagysága, ugyanis a lassuló magyarországi infláció és a recessziós környezet további jegybanki kamatcsökkentéseket indokolhat.

Kivizsgálná a magyar jegybank a tegnap délután, valószínűleg a téves információk hatására bekövetkezett hirtelen forintgyengülést, áll a tegnap este megjelent MNB-közleményben. Mint ismeretes a 14 órakor megjelenő kamatdöntés előtt néhány perccel a Bloomberg hírügynökség tévesen azt a hírt hozta le, hogy a Magyar Nemzeti Bank 1 százalékra vágta az irányadó rátát. Az idő előtt megjelent téves hírre a forint euróval szembeni árfolyama hirtelen 303 közelébe ugrott a 300-as szintről, ezt követően azonban gyorsan korrigálta ezt a mozgást

A forint euróval szembeni árfolyama ma reggel a 299,7-es szint közelében mozog a tegnapi nagy kilengést követően. A dollár/forint keresztárfolyam 230,4-nél, míg a svájci frankkal szembeni jegyzések 243,9-nél ingadoznak.

Az EUR/HUF árfolyama

Forrás: [origo]

Óvatos emelkedés Európában

Folytatják jó teljesítményüket a vezető nyugat-európai indexek a tegnapi nagy hegymenetet követően, ma is a spanyol és a francia index áll az élen.

Forrás: [origo]

Délelőtt jelenik meg a német gazdasági hangulatot jelző Ifo index áprilisi értéke, amely várhatóan tovább fog csökkenni, legalábbis az elemzői várakozások 106,2 pontot várnak a márciusi 106,7-es érték után.

Csalódást keltő negyedéves számokat tett közzé ma reggel a Daimler. A német autógyártó 917 millió eurós üzemi eredmény ért el a várt 1,06 milliárd euróval, és a tavalyi 2,1 milliárd euróval szemben. A társaság árbevétele is gyengébben alakult az elemzői várakozásokhoz képest. Még februárban jelezte a Daimler, hogy idén a tavalyi, azaz 8,1 milliárd eurós EBIT-et érhet majd el a cég.

5,9 százalékkal lőtt ki a Peugeot a várakozásokhoz képest jobb első negyedéves adatokra. A francia autógyártó 13,03 milliárd eurós árbevételt ért el a tavalyi 13,93 milliárd euró után és a konszenzusban szereplő 12,74 milliárd euróval szemben. Az autó divízió 8,72 milliárd eurós árbevételt hozott össze. A cég idén üzemi szinten eredményes szeretne lenne, ezzel megerősítette korábbi prognózisát. Az európai autópiac 5 százalékos zsugorodásra számít a menedzsment.

A Peugeot árfolyama (Párizs)

Forrás: [origo]

Nem lett a jó a France Telecom első negyedéves beszámolója. A telekomcég árbevétele 10,28 milliárd euró lett a várt 10,82 milliárd euróval szemben. Az év első három hónapjában az üzemi készpénzáram 12,9 százalékot esett éves szinten 1,98 milliárd euróra. A 2013-as céljaik elérését nem érzi veszélyben a menedzsment. A részvények ennek ellenére minimális pluszban tartózkodnak.

2,7 százalékkal esett a Heineken első negyedéves organikus árbevétele, holott az elemzők 2 százalékos növekedést vártak. A sörgyártó leginkább a nehéz európai környezetre panaszkodik. Az első negyedévben 4,145 milliárd euró lett az árbevétel a várt 4,27 milliárd euróval szemben. A cég részvényei 5 százalékkal esnek a csalódást keltő adatokra.

A Heineken árfolyama (Amszterdam)

Forrás: [origo]

A Commerzbank részvényei történelmi mélypontra zuhantak tegnap. Ma kerül sor a bank részvényeinek az összevonására. A részvények darabszámát 583 millióra csökkentették a korábbi 5,83 milliárd darabról, ezzel 10:1 arányú összevonást hajtottak végre. A papírokkal való kereskedés holnap fog újraindulni. A lépés része egy 2,5 milliárd euró értékű tőkeemelési tervnek, melynek egy részéből az 1,6 milliárd euró értékű állami mentőhitelt fizetik vissza.