Vágólapra másolva!
A héten számoltunk be róla, hogy jelentős átrendeződés zajlik az orosz telekommunikációs piacon. Azóta pedig újabb fejlemények láttak napvilágot, ezek szerint a VTB által nemrégiben felvásárolt Tele2 leány újabb befektetőre lelhet, miután egy kisebbségi csomagot szeretne eladni tulajdonosa 3-4 hónap leforgása alatt.
Vágólapra másolva!

Még csak nemrégiben vásárolta meg a svéd Tele2 orosz egységét a VTB máris befektetőtársait keres. Yuri Soloviev alelnök ugyanakkor megerősítette, hogy továbbra is többségi tulajdonosok kívánnak maradni a telekomcégben, melyet még áprilisban vásároltak meg 3,55 milliárd dollár fejében. Az orosz pénzintézet az Alfa Group, illetve az MTS-VimpelCom páros elől orozta el az egységet úgy, hogy ajánlatuk alacsonyabb volt a versenytársakénál.

Forrás: [origo]

Soloviev a Reutersnek kifejtette, hogy jelenleg több befektetővel is tárgyalnak, sőt, már igen előrehaladott állapotban található az ügy. Rövidesen, akár 3-4 hónapon belül pedig tető alá is hozhatják a felek a tranzakciót. A tárgyalópartnerek között azonban nagy meglepetésre nincs ott az a Rostelecom, melyről korábban a sajtó azt a hírt szellőztette meg, hogy akár teljes egészében megveheti a VTB-től a korábbi Tele2 leányt.

Privatizálhatják a legnagyobb orosz vezetékes telekomcéget

Eközben az állami többségtulajdonban lévő Rostelecom körül is zajlik az élet, miután az orosz Kommersant napilap szerint a kormány egy 53 százalékos részvénycsomag értékesítést fontolgatja. A lehetséges vevő között a három orosz telekomóriást (MTS, MegaFon, VimpelCom) emlegetik lehetséges befutóként, miután külföldi befektetőkkel nem akar lepaktálni a kormány.

Forrás: Origo

A MegaFon vezérigazgatója, Ivan Tavrin a Reutersnek megerősítette, hogy amennyiben a kormány tényleg felkínálná eladásra Rostelecom részesedését, akkor megfontolnák a vásárlást. Ezen kívül hozzátette, hogy egyelőre még nem folytattak tárgyalásokat a felek. Az MTS szóvivőjének elmondása szerint a legnagyobb orosz mobilszolgáltatót is érdekelné a Rostelecom tranzakció.

A Tele2 kisebbségi csomagjának megvételében viszont nem érdekelt a MegaFon. Tavrin szerint ez nem lenne jó ötlet, ugyanis amíg a Rostelecom ügyfelei elsősorban a hangalapú szolgáltatásokat használják, míg a MegaFon ügyfelei inkább az adatforgalom terén dominálnak. Sokkal inkább foglalkoztatja őket egyik partnerük, a Scartel felvásárlása, akivel már tárgyalásokat folytatnak ez ügyben. Az ügylettel a 4G technológia terén érhetnének el nagyobb előrelépést.

A MegaFon árfolyama (London)

Forrás: Origo