Vágólapra másolva!
A kínai gazdaság lassulásáról árulkodó makroadatok láttak ma napvilágot Kínából, melyek csupán kis mértékben tudták elrontani a hangulatot az ázsiai tőzsdéken. A főbb részvényindexek legtöbbje eltűntette kezdeti pluszait, és vegyesen teljesít zárás előtt. A japán Nikkei hat hetes csúcsáról fordult le, a kínai indexet viszont nem viselték meg jelentősen a gyenge statisztikák, és nagyobb emelkedésre képes. Amerikában sorozatban negyedik napja erősödtek a piacok, a Nasdaq közel 13 éves csúcsot ütött, de az S&P 500 is csak 1 százalékra van mindenkori legmagasabb záróértékétől.Európában kisebb korrekció kezdődhet az elmúlt napok nagyobb emelkedései után, és 0,2-0,3 százalékos mínuszokkal indulhat a kereskedés a határidős indexek alapján.
Vágólapra másolva!

Lassulhat a kínai gazdaság

Az amerikai tőzsdék jó teljesítménye után Ázsiában is emelkedéssel kezdták a kereskedést a főbb piacok, azonban a csalódást keltő kínai makroadatok kissé elrontották a hangulatot. A kínai export a 3,1 százalékkal csökkent júniusban éves alapon, holott a szakértők 3,7 százalékos bővülésre számítottak. Az import pedig 0,7 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban annak ellenére, hogy 6 százalékos növekedésre számítottak előzetesen.

A pocsék adatok a kínai gazdaság további lassulásáról árulkodnak, ami az elmúlt napok, hetek gyenge makroadataival felerősítik a félelmet, hogy a világ második legnagyobb gazdasága rossz úton halad. Emiatt egyre nagyobb a nyomás a kínai vezetésen, hogy monetáris és fiskális lazítással segítse a gazdaság lassulásának megállítását.

Ezek után lefelé vették az irányt az ázsiai tőzsdemutatók, melyek zárás előtt javítani tudtak, és felemásan teljesítenek ma. Meglepő módon a kínai Shanghai Composite-ot nem viselték meg a gyenge statisztikák, és 1,4 százalékos emelkedésre képes. Az ausztrál index 0,4 százalékot, míg a hongkongi Hang Seng 0,7 százalékot erősödött, a dél-koreai Kospi viszont 0,3 százalékot esett. A leggyengébben a japán Nikkei teljesít 0,4 százalékos gyengülésével, mely hat hetes csúcsot ütött, mielőtt esni kezdett. Ezzel az elmúlt napok emelkedését is korrigálja.

Forrás: Origo

Érkezik a Fed jegyzőkönyve

Sorozatban negyedik napja tudtak emelkedni az amerikai részvényindexek, melyek közül az S&P 500 0,7 százalékos erősödés után már csak 1 százalékra van mindenkori legmagasabb csúcsától. Rajta kívül a Nasdaq 0,6 százalékot menetelt, amivel 2000 októbere óta nem látott szintre ért, míg a Dow Jones fél százalékos pluszra volt képes.

Nasdaq értéke (pontban)

Forrás: Origo

A jó hangulatot az is segíthetett megalapozni, hogy jól indult a gyorsjelentési szezon, miután az Alcoa a vártnál erősebb számokat tett közzé kedden piaczárás után. Ezt a befektetők kedvezően értékelték, mivel a hagyományok szerint a remek start megalapozhatja a gyorsjelentési szezon pozitív folytatását is.

A vételi kedvet pedig az sem tudta elrontani, hogy az IMF visszavágta a világgazdaságra, az USA-ra és az eurózónára vonatkozó növekedési kilátásait. Ezen túl Olaszország leminősítése sem okozott megtorpanást. Az S&P hitelminősítő egy fokozattal, "BBB+"-ról "BBB"-re rontotta az olasz adósbesorolást tegnap este.

Forrás: Origo

Az S&P 500 szektorai szinte kivétel nélkül a pozitív tartományban fejezték be a kereskedést, csupán a távközlési cégek nem tudtak erősödni. A legjobban a nyersanyagkapcsolt vállalkozások részvényei teljesítettek, leginkább az olaj árának emelkedése miatt. A WTI típusú nyersolaj 103,5 dollárig drágult, ami bő egy éves csúcsnak felelt meg.

Forrás: Origo

A nap egyik nyertesének a Fedex számított, melynek részvényei 7 százalékos pluszban is jártak, miután olyan pletykák kezdtek keringeni a piacon, miszerint Bill Ackman alapkezelő részesedést akar szerezni a szállítmányozással foglalkozó vállalatban. A részvények végül 4,3 százalékos emelkedéssel zártak.

Ma érdemes lesz figyelni a Fed legutóbbi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvére, mely este 8-kor fog megjelenni. Ebben fontos információk fognak napvilágot látni a jegybankárok QE3 programmal kapcsolatos véleményéről is.

Ezen túl a gyorsjelentési szezon is folytatódni fog, piacnyitás előtt a Fastenal és a Family Dollar Stores, míg piaczárás után a Yum! Brands teszi közzé negyedéves eredményeit.