Megjött a horvát kormány tárgyalókedve Mol-ügyben

Vágólapra másolva!
Meghallgatásra talált a Mol áprilisi kezdeményezése, a horvát kormány hamarosan tárgyalóasztalhoz ül a vitás kérdések rendezéséről. Az egyik horvát lapnak nyilatkozó kormányforrások szerint a Sanader-ítéletben foglaltak fényében rendeznék az INA gázüzletágának kérdését.
Vágólapra másolva!

Egy nappal azután, hogy a horvát ügyészség közölte, EU-tagként ismét kéri Magyarországtól, hogy kihallgathassa Hernádi Zsoltot, a Mol elnök-vezérigazgatóját, a kormány siet kinevezni két új tárgyalót a Mollal folytatott egyeztetésekre.

A Glas Slavonije nevű horvát újságnak több horvát kormányforrás megerősítette, hogy várhatóan a kabonet következő ülésén kijejölik Ivan Vrdoljak gazdasági minisztert és Mladen Pejnovicot, az állami vagyonkezelői iroda vezetőjét, hogy tárgyalhassanak többek között olyan kényes kérdésekről, mint a Mol többségi tulajdonában álló INA olajcég gázüzletága.

Még Ivo Sanader kormánya kötött szerződést a Mollal a gázüzletág megvásárlásáról, de ezt a szerződést sohasem teljesítették, mivel Jadranka Kosor volt miniszterelnök a Mollal egyeztetve ezt elhalasztotta. A Mol a horvát államtól a szerződés nem teljesítése miatt kétmilliárd kunát (80 milliárd forint) követel. "Meg kell néznünk, hogy az első fokon hozott Sanader-ítéletben miként említik a gázüzletágat, és ennek függvényében fogunk majd lépni" - idézi forrásait a lap. (A bíróság szerint Sanadert megvesztegette Hernádi Zsoltot, a Mol ezt visszautasítja.)

Az újság azon kérdésére, hogy a kormány miért pont most lett aktívabb a tárgyalásokat illetően, ha a Mol még áprilisban kérte a tárgyalások megkezdését, a nyilatkozók azt mondták, szerintük nincs összefüggés a horvát államügyészség szerdai közleményével, amelyben Hernádi Zsolt gyanúsítottként való meghallgatását kezdeményezték. (Az ügyészség esélyei elég jók arra, hogy elérje a célját.)

A források állítása szerint a horvát kormány nem gondolkodik azon, hogy eladja az INA részvényeinek a 19 százalékát, mivel meg szeretné tartani mostani, 44,8 százalékos tulajdonrészét.