Kifogyott a szufla az Egisből

Vágólapra másolva!
Harmatgyenge negyedéves gyorsjelentéssel állt elő piaczárást követően az Egis. A Richterrel ellentétben a kisebbik hazai gyógyszergyártó minden lényeges soron alulmúlta az elemzői konszenzust, ráadásul egyes eredménysorokon esetében bő kétszámjegyű eltérést produkált. Az elszomorító gyorsjelentést vélhetően a részvényesek sem hagyják majd szó nélkül, akár nagyobb eladói nyomás is helyeződhet a gyógyszerpapírra a mai kereskedésben.
Vágólapra másolva!

Nem mozdult a bevétel

Stagnáló árbevételről számolt be az Egis az előző év azonos időszakához képest, emiatt azonban közel 2 százalékkal elmaradt az elemzői konszenzusban szereplő értéktől. Az értékesítés 79 százalékát adó külföldi piacok (+1%) ellensúlyozni tudták a hazai forgalom visszaesését, pedig a devizaárfolyamok bázisnál kedvezőtlenebb szintje még vissza is fogta az export értékének bővülését.

Forrás: Origo

4 százalékkal csökkent az Egis magyarországi bevétele a bázisidőszakhoz képest, amiben a főszerepet az játsza, hogy a szabályozás továbbra is nehéz környezetet teremt, április 1-jén a vaklicit eredményeképpen újabb árcsökkentésekre kényszerült a gyógyszercég.

Hiába ért el a FÁK-régióban 2 százalékkal nagyobb árbevételt az Egis, mint egy évvel korábban, a legnagyobb piacának számító Oroszországban 1 százalékos zsugorodást kellett elszenvednie euró alapon. A piaci forgalom átmeneti lassulása mellett az euró rubelhez viszonyított erősödése is kedvezőtlenül befolyásolta az orosz értékesítések alakulását.

Ukrajna és az egyéb FÁK-államok viszont jól teljesítettek 4, illetve 9 százalékos értékesítés bővülést értek el úgy, hogy Ukrajnában a bázisidőszaki értéket egy előszállítás segítette (melyet nem számolva 16 százalékos lenne az ukrán bővülés). Belorusszia különösen erős eredményt mutatott fel a régióban, miután itt már debütált is a vállalat az első biohasonló készítménnyel, ahogy azt a menedzsment korábban jelezte is. A dél-koreai Celltrionnal még 2010-ben kötött együttműködési szerződést az Egis 8 biohasonló készítmény értékesítésére, aminek első gyümölcsét most arathatta le a vállalat.

A kelet-európai értékesítés szintén gyengélkedett, euróban mérve 4 százalékkal alacsonyabb árbevételt regisztrált az Egis, mint a bázisidőszakban. A régió főbb piacai közül egyedül Románia (+11%) tudott növekedést felmutatni, míg Csehország (-7%) és az első számú piac, Lengyelország (-4%) egyaránt a forgalom visszaeséséről számolt be. Utóbbi növekedése még a tavaly bevezetett ár- és támogatási környezet okozta negatív hatások következtében torpant meg.

Vegyes teljesítményt mutatott az alacsonyabb profitabilitású késztermék és hatóanyag értékesítés. Előbbi eladásai 1 százalékos visszaesést, míg utóbbié 12 százalékos bővülést értek el. Arányuk az árbevételhez képest 2 százalékponttal, 18 százalékra nőtt, ami kisebb mértékben ronthatott a vállalat eredményességén.

Költségnyomás alatt a nyereség

A bruttó fedezet már nem csak a várakozáshoz, hanem a bázishoz képest is gyengébb lett, mindkét esetben 1 százalékkal ért el alacsonyabb eredményt az Egis. A negyedév során a folytatódó magyarországi és közép-európai áreróziót, valamint a kedvezőtlenebb devizaárfolyamok hatását ugyanakkor részben ellensúlyozta az értékesítés szerkezetének változása (melyen belül azonban az alacsonyabb marzsú hatóanyag export arányának növekedése kedvezőtlenül hat a fedezeti hányad alakulására).

Fájó pont lehet, hogy az üzemi eredmény 16 százalékkal múlja alul az elemzői konszenzust, ami teljes egészében a kereskedelmi költségek 11 százalékos megugrásával áll összefüggésben. Konkrét indok hiányában, véleményünk szerint a biohasonló készítmények forgalomba hozatalának előkészületei során felmerülő költségek dobhatták meg a kiadásokat, ugyanakkor a költségnem árbevételhez viszonyított aránya így is 27 százalékra emelkedett a menedzsment által jelzett 24 százalék körüli szinthez képest.

A legnagyobb csalódást a nettó eredmény tartogatta, a 2,9 milliárd forintos nyereség 36 százalékkal vétette el az elemzői várakozást. Ennek hátterében a Richterhez hasonlóan a gyenge pénzügyi eredmény okolható. A kedvezőtlen eltérés teljes egészében az Egis számára fontos devizaárfolyamoknak a forinthoz képest a negyedév végén elért kedvezőtlenebb szintjével magyarázható, aminek következtében 1,5 milliárd forintos pénzügyi vesztesége keletkezett a vállalatnak. Ahogy a Richternél, úgy az Egisnél is a rubel gyengülése lehetett az elsőszámú ludas, mely a kintlevőségek időszak végi átértékelése miatt okoz nem realizált árfolyamveszteséget.

Nem lesz könnyű dolga az Egisnek

Az első kilenc hónapban már 79 százalékban teljesítette az Egis az elemzők által egész évre várt 2780 forintos egy részvényre jutó profitot, így pedig az EPS már most meghaladja a tavalyi évben elért 2170 forintos rekord nyereséget. A pénzügyi sor nagy csapongása miatt fontos az üzemi eredmény állását is górcső alá venni, azonban jelenleg ezen a soron is 79 százaléka teljesült eddig az éves várakozásnak.

Forrás: Origo

Úgy tűnik ezek alapján, hogy időarányosan jól áll a vállalat, így nem lesz gond a prognózisok teljesíthetőségével. Érdemes azonban azt is hozzátenni, hogy a negyedik negyedév az Egis számára a gyengébbek közé tartozik. Ha az elmúlt hat év legjobb negyedik negyedévéhez hasonlóval rukkol elő a vállalat, akkor az elemzői profitvárakozás is teljesülhet, viszont egy pusztán átlagosnak mondható negyedév a konszenzusos érték 10 százalékos elvétésével járhat.

A harmadik negyedéves gyorsjelentés hatására tehát annak van nagyobb valószínűsége, hogy az elemzői eredményvárakozások csökkenni kezdenek az előttünk álló napokban, ami miatt rövid távon a részvények árfolyama is nyomás alatt állhat. A menedzsment délelőtti sajtótájékoztatója azonban még változtathat valamelyest ezen az egyelőre borúsnak ígérkező képen.

Technikai szemmel nézve a következő támasz a 18 700 forintos szinten található, nem kizárt, hogy a jelentés hatására egészen idáig is ellátogat majd a papír árfolyama.

A kedvezőtlen gyorsjelentést a befektetők sem díjazzák, röviddel nyitást követően 2 százalékos mínuszban tartózkodik a részvény. Az árfolyam ezzel igen közel került a 20 000 forintos lélektani szinthez.

Az Egis árfolyama (Ft)