Szenved az olajmamut

Vágólapra másolva!
Nem sikerült túl jóra a második negyedéves gyorsjelentése a világ egyik legnagyobb olajcégének, a Chevronnak. A társaság sem profit, sem bevétel soron nem tudott pozitív meglepetést okozni. A kitermelési számok sem voltak túl jók, ettől függetlenül 25 százalékos növekedést akar a vállalat elérni 2017-ig kitermelésben. A részvény negatívan reagált a bejelentésekre, 2 százalékot meghaladó esést mutat papír.
Vágólapra másolva!

5,37 milliárd dolláros nettó profitot ért el a második negyedév során USA második legnagyobb olajcége, a Chevron. A társaság tavaly 7,21 milliárd dolláros teljesítményt tudott elérni, amitől a mostani eredmény mintegy 26 százalékkal marad el. Az egy részvényre jutó profit 2,77 dollár lett, holott az elemzők 2,96 dollárt jósoltak.

A Chevron esetében 19,6 százalékról 15 százalékra zsugorodott a negyedév során az üzemi árrés.

forrás: Investor.hu

Gyenge a kitermelés

Az olajmamut a negyedév során 94 dolláros áron tudott megválni hordónként az olajtól, ami a tavalyi év azonos időszakához képest alacsonyabb, hiszen akkor 99 dollár volt az átlagos értékesítési ár. A kutatás és kitermelés divízió 4,95 milliárd dolláros nettó profitot hozott össze, holott 5,02 milliárd dollárt vártak a Bloomberg által megkérdezett elemzők.

A második negyedév során átlagosan 2,58 millió hordó szénhidrogént termelt ki a társaság. Idén átlagosan 2,65 millió hordó lehet a teljesítmény, a menedzsment pedig 112 dolláros átlagos olajárral tervezett.

forrás: Investor.hu

A cég elnöke és vezérigazgatója megerősítette a márciusi terveket, mely szerint napi 3,3 millió hordóra akarják a szénhidrogén termelést feltornázni 2017 végéig. Olyan megaprojektől várják a kitermelés felfutását, mint az ausztráliai Gorgon projekt, amire 47 milliárd dollárt készül költeni a cég. A múlt hónapban pedig az argentin YPF olajcéggel állapodott meg kutatásról, amiket Latin-Amerikában akarnak véghez vinni.

Forrás: Investor.hu

Gyenge a finomítás is

A finomítás és kiskereskedelem üzletág nagyon gyenge volt, éves szinten 83 százalékot csökkent a divízió eredménye, a várt 1,13 milliárd dollár helyett csak 766 millió dollárt tudott összehozni. Ebben szerepe volt annak is, hogy az egyik kaliforniai finomítóban tavaly augusztusba tűz ütött ki és a helyreállítási munkálatok után, tehát áprilisban tudta megkezdeni a munkát. Emiatt a cégcsoport finomítóinak szénhidrogén kihozatala napi 814 ezer hordóra esett, nagyjából 114 ezer hordóval csökkenve. A finomítói üzletág teljesítményére negatívan hatottak a szűkülő finomítói árrések.

A negyedév során 1,25 milliárd dollárért vásárolt vissza saját részvényeket a cég.

Chevron napi grafikon (NYSE)

forrás: Investor.hu

Tegnap tette közzé előző negyedéves jelentését az Exxon Mobil (NYSE), mely szintén halvány lett, az alacsonyabb olajár és a tavalyi évhez képest rosszabb finomítói árrések miatt.