Vágólapra másolva!
Kissé javítani tudott délelőtt a magyar részvényindex, mely tegnapi záróértéke közelébe kúszott vissza. Ez az OTP és a Richter nagyobb erősödésének köszönhető, mindkét papír korrigálni kezdte az elmúlt napok gyengüléseit. Európában nincs nagy mozgás, továbbra is nem sokkal a tegnapi záróértékek alatt mozognak a főbb részvényindexek. A befektetők figyelme Marc Carney-ra, a Bank of England új elnökére irányulhatott, aki konkrét iránymutatást adott a brit monetáris politika jövőbeli alakulásáról sajtótájékoztatóján. Szavaira erősödni kezdett a font a dollárral szemben.Amerikában pedig emelkedés kezdődhet, és a határidős indexek alapján 0,4 százalék körüli erősödésre lehet felkészülni nyitás után.
Vágólapra másolva!

Javított az OTP és a Richter

Javítani tudott délelőtt a BUX, miután a reggeli mínuszokból tegnapi záróértékén is megfordult a magyar részvényindex. Délben 0,3 százalékos mínusz látható a hazai parketten, ezzel a BUX a középmezőnyben foglal helyet a régiós társaival zajló versenyben.

Az osztrák ATX indexet a Raiffeisen 0,1 százalékos esése húzza lejjebb annak ellenére, hogy a cég részvényeit vételre minősítette fel az Erste elemzője.

Forrás: Origo

A BUX javításában nagy szerepet játszik az OTP és a Richter magára találása. A bankpapír az elmúlt napok esései után óvatos korrekcióba kezdett, és már 0,8 százalékos pluszban forog. A gyógyszercég részvénye pedig 1,1 százalékot tudott már erősödni.

A többi főbb papír közül a Mol viszont gyengén teljesít, és már 1,2 százalékot esett, amivel súlyként nehezedik a BUX teljesítményére is. A legrosszabb napja a Magyar Telekomnak van, mely 2,2 százalékot zuhant, amivel újra megindult történelmi mélypontja felé. Az Egis szintén gyengélkedik, és 0,8 százalékos mínuszban mozog.

Forrás: Origo

A kisebb társaságok papírjai közül a Rába 2,7 százalékot erősödött, miután a járműgyártó remek gyorsjelentést tett közzé. A vállalat 16 százalékkal növelte árbevételét egy év alatt, míg az adózás és kamatfizetések előtti nyereség közel ötszörösére emelkedett.

A forint euróval szembeni árfolyama változatlanul a 299-300-as sáv között mozog, míg a dollár/forint jegyzése 225,6-nál, a svájci franké 243-nál található.

EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

Tartósan laza lehet a monetáris politika a briteknél

Nincs nagy mozgás az európai tőzsdéken, a főbb részvényindexek továbbra is nem sokkal a tegnapi záróértékük alatt mozognak. A tartós jókedv azért sem tud eluralkodni, mivel a befektetők körében ismét felerősödtek a félelmek a Fed pénzcsapjának közelgő elzárása miatt. Tegnap két jegybankár is úgy nyilatkozott, a központi bank már idén elkezdheti visszafogni a stimulusokat. Részben emiatt már Ázsiában is eladói nyomás alatt álltak a piacok, a japán Nikkei például 4 százalékot esett.

Forrás: Origo

A befektetők figyelme fél 12-től a Bank of England új elnökére, Marc Carney-ra szegeződött, aki sajtótájékoztatóján többek között elmondta, hogy a brit jegybank a jövőben a munkanélküliségi rátához fogja kötni az alapkamat meghatározását. Carney közölte, addig fogják fenntartani a rekordalacsony kamatlábakat, amíg a munkanélküliség nem csökken 7 százalék alá. Ez pedig 2016 harmadik negyedéve előtt nem valószínű, hogy megtörténik. Carney szerint a brit GDP alakulása legkorábban jövőre érheti el a válság előtti szinteket. Ezen túl a BoE kész a kötvényvásárlási programjának kiterjesztésére, ha az szükséges lesz.

Ezzel az EKB-hoz hasonló politikát kezdett folytatni a BoE, mivel konkrét iránymutatásokat fogalmazott meg a monetáris politika jövőbeli alakulásával kapcsolatban.

Carney szavaira erősödni kezdett a font a dollárral szemben, és az 1,54-es szintig ugrott fel az árfolyama.

GBPUSD árfolyama

Forrás: Origo

A vételi kedvet egyelőre nem tudja meghozni a piacokon, hogy a német ipari termelés 2,4 százalékkal bővült júniusban az előző hónaphoz képest, holott a szakértők csak 0,3 százalékos növekedésre számítottak.

Remekül fogadták a befektetők az ING második negyedéves gyorsjelentését, a főbb adatok ugyanis alapvetően kedvező jelzésekkel szolgáltak a bank reorganizációs folyamatának alakulását illetően. A vállalat 788 millió eurós nyeresége ugyan elmaradt az elemzők által várt 907 millió eurós profittól, a részvények mégis 4,1 százalékot drágultak.

A Randgold Resources papírjai 4,8 százalékot zuhantak, miután az aranykitermelő cég a várttól elmaradó gyorsjelentést tett közzé. A vállalat profitja egy év alatt 61 százalékkal, 46,3 millió dollárra csökkent az arany árának mélyrepülése miatt.

Emelkedhet Amerika

Amerikában emelkedéssel indíthatnak a piacok, a határidős indexek alapján 0,3-0,4 százalékos erősödésre lehet felkészülni nyitás után. Ma fontosabb makroadat nem fog nyilvánosságra kerülni, a gyorsjelentési szezon viszont folytatódni fog. Többek között a Ralph Lauren, a Time Warner, a Wendy's, a Groupon és a Tesla Motors is közzéteszi második negyedéves eredményeit.