Vágólapra másolva!
Nem hatott a jó nemzetközi hangulat a magyar börzére, a BUX nagy mínuszban zárta a kereskedést. Az OTP gyenge teljesítménye húzta le az indexet, amit a Magyar Telekom nem tudott ellensúlyozni 1 százalék feletti drágulásával. A forint a délutáni órákban kicsit magára talált, azok után, hogy reggeltől folyamatosan gyengült az euróval szemben egészen a 299-es szintig. A kereskedés végéhez közeledve 298,5-nél jár az árfolyam.Nyugat-Európában kitart a kedvező hangulat, és a vezető tőzsdék tartják előnyüket, annak ellenére, hogy a tengerentúlon elolvadtak a kezdeti pluszok.
Vágólapra másolva!

Gyenge napon van túl a magyar tőzsde

Pirosban fejezte be a napot a budapesti tőzsde, ráadásul ismét csekély forgalom mellett, ezzel pedig lemaradó volt Európában a hazai parkett.

Forrás: investor.hu

A blue-chipek közül egyedül a Magyar Telekom tudott emelkedni, amit segített, hogy a brit HSBC megemelte a telekompapírra vonatkozó célárát. A napot jól indította az éjjel jelentő Mol is, azonban hamar elolvadtak a pluszok, ahogyan a befektetők mélyebben átnézték a második negyedéves eredményeket, ugyanis a kutatás és kitermelés divízió viszonylag gyengén szerepelt. Ráadásul negyedéves szinten 28 százalékos csökkenést mutat a tisztított EBITDA értéke.

Forrás: investor.hu

Az OTP is csak vergődött egész nap, zárásra pedig 1 százalék feletti mínuszt szedett össze a bankpapír. A két gyógyszercég közül az Egis gyengélkedett a keddi kereskedésben, ellenben a Richternek sikerült a pozitív tartományba kapaszkodnia, emellett pedig azt is elmondhatja magáról, hogy papírjai ma a legforgalmasabb részvények voltak a BÉT-en.

Csütörtök reggel, piacnyitás előtt derül ki, milyen eredményekre volt képes a CIG Pannónia a második negyedévben. A KBC Securities részvényelemzőjének előrejelzése szerint az életbiztosítási üzletágban javulhattak az eredmények, azonban a díjbevételek terén folytatódhatott az elmúlt negyedévekben látott gyenge teljesítmény. Ma a CIG Pannónia közel 2 százalékkal esett.

A forint a reggeli óráktól kezdve nagyobb gyengülést mutatott, és járt már 299 fölött is az euróval szembeni árfolyam, de késő délutánra azért valamit sikerült visszahoznia a magyar devizának. A gyengülés mögött az álhatott, hogy a vártnál kisebb inflációs adat miatt folytatódhatnak a kamatcsökkentések, annak mértéke pedig akár meghaladhatja a várakozásokat is.

EUR/HUF árfolyam

Forrás: investor.hu

Jókedvűek Európában a befektetők

A vezető nyugat-európai indexek tartják előnyeiket még a kereskedés utolsó órájában is, habár annak mértéke az amerikai piacok csökkenése miatt kissé mérséklődtek. Az is hozzájárult a pluszok fennmaradásához, hogy még délelőtt vártnál jobb adatok érkeztek a német üzleti bizalomról. Az ezt tükröző Zew index 42 pontra emelkedett, holott csak 39,9-es értéket vártak az elemzők.

Forrás: investor.hu

Emellett még az is segítheti a piacokat, hogy az elmúlt negyedévek folyamatos zsugorodása után végre 0,2 százalékkal bővülhetett az eurózóna gazdasága az idei második negyedévben az előző negyedévhez képest a Bloomberg által összegyűjtött elemzői várakozások szerint. A hivatalos adatokra még szerdáig várni kell, azokat az Eurostat délelőtt 11 órakor fogja közzé tenni.

Stratégiai együttműködésre lép a Telekom Austria a holland KPN-nel az adatátviteli szolgáltatások és infrastruktúra terén, jelentette be az osztrák telekomcég. Mindkét vállalat nagytulajdonosa a mexikói telekomcézár, Carlos Slim, de egyik befektetés sem tűnt nagy húzásnak. Elképzelhető, hogy a cégek erőinek egyesítésével szeretne szinergiákat kiaknázni a piacon. Az érintett részvények nem reagáltak érdemben, a KPN 0,2 százalékot emelkedett, a Telekom Austria ugyanennyit esett ma.

A várakozásoktól elmaradó negyedéves nyereséget tett közzé a káliumgyártó K+S, a 162,6 millió eurós nyereség elmaradt a 175,2 millió eurós konszenzustól. A műtrágya-kartell felbomlása szintén nem sok jól vetít előre a cég számára, az árfolyam ma 1,2 százalékot esik.

A K+S árfolyama (Xetra)

Forrás: investor.hu

Hamar elolvadtak a pluszok

Habár nyitás után még emelkedtek a börzék New York-ban, azonban hamar elmúlt a befektetők lelkesedése, és most már kisebb mínuszok uralkodnak a főbb parketteken.

Forrás: investor.hu

A háttérben az állhat, hogy minimálisan elmaradt a júliusi kiskereskedelmi forgalom alakulása a várttól az USA-ban. A forgalom 0,2 százalékkal nőtt Amerikában, míg a várakozásokban 0,3 százalékos növekedés szereplet. Az autó és üzemanyag értékesítésektől tisztított kiskereskedelmi forgalom viszont a vártnak megfelelően, 0,4 százalékkal bővült.

Az S&P 500 szektorai közül egyedül a nyersanyag tud minimálisan emelkedni, ellenben a távközlés és a közű nagyobb mínuszokat halmot fel.

Forrás: investor.hu

Lemondott a igazgató tanácsban betöltött posztjáról Bill Ackman, a JC Penney egyik legnagyobb részvényese. A vállalat ennek megfelelően továbbra is támogatja Myron Ullman vezérigazgatót, valamint Thomas Engiboust, a cég elnökét. Ackmann százmillió dolláros nagyságrendű veszteséget szenvedett el eddig a pozícióján.