Vágólapra másolva!
Több óráig szünetelt a kereskedés a Nasdaq-on egy technikai hiba miatt, azonban ez sem tudta elvenni a befektetők vásárlási kedvét, melynek köszönhetően nagyobbat emelkedtek tegnap a főbb amerikai részvényindexek. Ezzel felszabadultak a nyomás alól a tengerentúli börzék, az elmúlt napokban leginkább dél felé mozogtak a tőzsdemutatók, a csütörtöki emelkedéssel a Dow Jones például hat napos vesztőszériát tört meg. Ázsiában többnyire szintén a vevők dominálnak, a legtöbb piacon nagyobb emelkedéseket lehet látni, az élen a japán Nikkei mozog, mely nagyobb száguldást mutat be. A kínai Shangai Composite viszont csúnyán lemaradt, és nagyobb esést produkált.Európában tovább gyűlhetnek a pluszok, mivel a határidős indexek alapján 0,3 százalék körüli emelkedéssel indulhat a kereskedés.
Vágólapra másolva!

Állt a kereskedés a Nasdaq-on

Miután az európai tőzsdéken nagyobb menetelés kezdődött tegnap, az amerikai piacokon is remek hangulatban telt a kereskedés. Ezt azonban beárnyékolta, hogy a Nasdaq-on több órán át szünetelt a kereskedés egy technikai hiba miatt, így nem lehetett üzleteket kötni egyetlen részvényre, opcióra sem.

A Wall Street Journal információi szerint az NYSE Arca és a Nasdaq között kereshető a probléma forrása, miután kapcsolódási hiba lépett fel közöttük. Emiatt a tőzsdét üzemeltető Nasdaq OMX Group társaság részvényei 3,5 százalékot estek, miután azokat is visszaengedték a parkettre.

A befektetők vételi kedvét a felemás makroadatok sem tudták elvenni, a heti friss munkanélküli segélykérelmek száma, és az augusztusi feldolgozóipari beszerzési menedzserindex is elmaradt a várakozásoktól.

A főbb részvényindexek így nagyobbat tudtak emelkedni, ami rájuk is fért az elmúlt napok esései után. A Nasdaq végül 1,1 százalékot, az S&P 500 0,9 százalékot, a Dow Jones pedig 0,4 százalékot erősödött. A Dow Jones ezzel egy hat napos vesztő szériát tört meg.

A nagyobb rali kialakulását meggátolhatta a Fed eszközvásárlási programja körüli bizonytalanság is, a szünet miatti alacsony forgalom mellett. A befektetők még mindig nem tudják, hogy a jegybank mikor és milyen ütemben kívánja csökkenteni a QE3 programot. Az elsődleges kötvénypiaci kereskedők szerint a Fed 15 milliárd dollárral csökkentheti a kötvényvásárlások ütemét. A New York-i Fed által még júliusban (a legutóbbi kamatdöntő ülés előtt) készített felmérés szerint 10 milliárd dollárral csökkenhet az államkötvény vásárlások nagysága, míg a jelzálogkötvények esetében 5 milliárdos csökkenés várható. A kereskedők szerint 2014 júniusában pedig véget is érhetnek a vásárlások.

Forrás: Origo

Az S&P 500 szektorai kivétel nélkül erősödtek, a legjobban a energiaipari cégek részvényei teljesítettek, míg a távközlési társaságok papírjai ma is kissé lemaradtak társaiktól. A technológiai szektort leginkább a HP 12,5 százalékos mélyrepülése húzta le, miután a számítógépgyártó elszomorította a befektetőket gyorsjelentésével.

Forrás: Origo

A gyorsjelentési szezon is folytatódott tegnap, melynek során a Pandora felemás számokat tett közzé. Az internetes rádió EPS soron pozitív, míg árbevétel soron negatív meglepetést okozott, ugyanakkor a mostani negyedévben csak 3-6 centes EPS-re számít a menedzsment, míg a piac 8 centet vár. A bejelentésekre 6 százalékot zuhant a részvény piaczárás után.

Az elemzői konszenzussal megegyező negyedéves számokat tett tegnap este közzé a GAP, amely ebben a hónapban Magyarországon két üzletet nyit. A második negyedév során a legalább egy éve nyitva lévő üzletek forgalma 5 százalékkal emelkedett a várt 4,4 százalékkal szemben. Az éves EPS várakozását a menedzsment megemelte 2,52-2,6 dollárról 2,57-2,65 dollárra, ugyanakkor a piac 2,77 dollárral számol. A részvény nem mutatott nagyobb kilengést a hírekre.

Ma a fontosabb makroadatok közül csupán az újlakás értékesítése júliusi alakulása fog napvilágot látni, mely 2 százalékkal csökkenhetett az előző hónaphoz képest a várakozások szerint.

Menetel a Nikkei

Az amerikai tőzsdék jó teljesítménye után Ázsiában is optimista hangulatban zajlik a kereskedés. A főbb részvényindexek a kínai és a hongkongi kivételével erősödni tudnak, a japán Nikkei pedig kisebb száguldást mutat be 2 százalékos emelkedésével, amivel korrigálja az elmúlt napok eséseit is.

A kínai Shanghai Composite-ot viszont az sem tudja segíteni, hogy 24,13 százalékkal, 9,408 milliárd dollárra nőtt egy év alatt Kínában a külföldi tőkebefektetések nagysága - számolt be a kereskedelmi minisztérium. Az elemzők csak 14 százalékos növekedéssel számoltak az előző havi 20,1 százalékot követően. A tőzsdemutató csúnyán lemaradt társaitól, és 1,3 százalékot esett. A Bloomberg azzal magyarázza a kínai piac esését, hogy az országban szigorodhat a banki szabályozás.

Forrás: Origo