Nagyot ütöttek a Mol partnerén

Vágólapra másolva!
5 százalékos mínuszban vágott bele a mai, meglehetősen optimista kereskedésbe a Gulf Keystone. A Mol kurdisztáni partnere 26,4 millió dolláros veszteséget ért el az év első hat hónapjában a tavalyi 31,4 millió dolláros bukó után. A Mol szempontjából fontos Shaikan mezőn szeptember elejére sikerült elérni a napi 12 400 hordós kitermelést, és a cég szerint év végére teljesíteni tudják a napi 20 ezer hordós kitermelést. 
Vágólapra másolva!

A mai rendkívül optimista hangulat ellenére 5 százalékos esést ért el a Mol kurdisztáni partnere, a Gulf Keystone. A társaság 26,4 millió dolláros veszteséget hozott össze az év első hat hónapjában, ami ugyan a tavalyi 31,4 millió dolláros mínusz után kevesebb, de még mindig vaskosnak számít.

A vállalat rendkívül sokat költ továbbra is beruházásokra, aminek szerepe van a készpénzállomány csökkenésében is. Június végén még 141,2 millió dollár készpénzük volt, míg december végén 253 millió dollár. Ráadásul a cég közölte, hogy szeptember közepére az előbbi összeg 101,2 millió dollárra olvadt. A Gulf Keystone a jelentés szerint vizsgálja a lehetőségét a forrás bevonásnak hitelek formájában.

Forrás: Investor.hu

A Mol szempontjából is jöttek érdekes számok

A Gulf Keystone a Shaikan mező teljesítményéről is adott felvilágosítást a jelentésben, ami a Mol számára fontos, hiszen érdekeltséggel rendelkezik benne a magyar olajcég.

Forrás: Mol, Investor.hu

A Shaikan mezőn a napi olajkitermelés szeptemberre elérte a 12,4 ezer hordót, így a cég szerint jó úton haladnak, hogy év végére 20 ezer hordóra növeljék a kitermelő létesítmény napi kapacitását. Július 24 és szeptember 1 között 183 ezer hordónyi olaj jött a felszínre, amiből több mint 179 ezer hordónyi olajat a helyi piacot adtak el.

Naponta 4,5 ezer hordónyi szénhidrogén jött a felszínre ezen időszak alatt az egyes számú kitermelési helyen. A KBC Securities fundamentális elemzője az augusztusi riportjában napi 5 ezer hordóval számolt, így a mostani teljesítmény elmarad ettől. Amennyiben a cég eléri a napi 20 ezer hordós teljesítményt, akkor 5,8 ezer hordó lesz naponta a kitermelt olaj mennyisége az évben.

A Gulf Keystone szerint októberben befejeződhet a második számú kitermelő egység létesítése, ahol aztán majd elkezdődhet a kitermelés. Ez a létesítmény napi 20 ezer hordó szénhidrogén kitermelésére lesz képes.

A KBC Securities fundamentális elemzője szerint, ha megvalósul az export csővezeték rendszer és 2016 helyett már hamarabb elérhetővé válik a Shaikan mezőn a napi 100 ezer hordós szénhidrogén termelés, akkor az mintegy 350 forinttal növelheti meg Mol részvényenként a mező értékét.

Forrás: Investor.hu