Vágólapra másolva!
Több mint egy hónapos csúcsa közelében fejezte be a kereskedést a magyar részvényindex, mely a két hazai gyógyszerpapírnak köszönhetően nagy emelkedésre volt képes. Az Egis több mint 30 százalékot ugrott a lehetséges felvásárlás hírére, ami a Richter piacán is meghozta a vételi kedvet, így az is több mint 2 százalékot tudott drágulni. A Mol viszont nem tudott profitálni a jó hangulatból, és nagyobb mínuszt szedett össze.Európában és Amerikában a tegnapi záróértékek közelében mocorognak a főbb részvényindexek. A befektetőket leginkább az amerikai adósságplafonnal kapcsolatos problémák nyugtalaníthatják, így a vártnál kedvezőbb amerikai makroadatok sem tudnak lökést adni a tőzsdemutatóknak. 
Vágólapra másolva!

Megütötték a Mol-t

Messze felülteljesítve régiós társait 1,6 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést a BUX, ami így augusztus közepe óta nem látott szintre került. A régióban felemás mozgásokat lehetett látni, az osztrák ATX-et a Raiffeisen 2,1 százalékos drágulása segítette, miután a bank bejelentette, hogy drasztikusan csökkentené költségeit. A cég három év alatt 450 millió eurót kíván megspórolni.

Forrás: Investor.hu]

A BUX a két gyógyszerpapírnak köszönheti remek teljesítményét, az Egis zárásra is megtartotta 30 százalék feletti pluszait, melyet a lehetséges felvásárlás híre repített a 27500 forintos magasságokig. A gyógyszercég részvényeit ma engedték vissza a parkettre a tegnapi felfüggesztés után, mivel a cég nagytulajdonosa, a Servier bejelentette részvényenkénti 28 ezer forintos felvásárlási szándékát az Egisre vonatkozóan.

Egis árfolyama

Forrás: [Investor.hu]

Az Egis lehetséges kivezetése a Richter piacán is meghozta a vételi kedvet, a részvény több mint 4 százalékot ugrott kedden, és ma is folytatta útját felfelé, és 2,4 százalékot drágult. A Richter egy fontos ellenállási szintet hagyott maga mögött, mely 3800 forintnál található. A Richternek az Egis kivezetése azért lehet kedvező, mert így csupán ő marad az egyetlen lehetőség azoknak a külföldi alapoknak a számára, akik a magyar gyógyszeripar felé fennáló kitettségüket szeretnék növelni.

Richter árfolyama

Forrás: [Investor.hu]

Az OTP papírjai viszont egész nap szenvedtek, és 0,1 százalékos mínuszban zártak a jó hangulat ellenére, miután az UBS eladásra rontotta a bankpapírra vonatkozó ajánlását. A pénzintézettel kapcsolatban optimista véleményének adott hangot Gyuris Dániel vezérigazgató-helyettes, szerinte a bank képes lesz fenntartani jelenlegi profitszintjét idén és jövőre is.

A többi főbb papír közül a Mol-ra sem hatott a jó hangulat, és tovább gyengélkedett, végül 1,8 százalékot esett. Az olajpapír ezzel a 16 ezer forintos szint alatt várja a holnapi nyitást.

A Magyar Telekomot "visszaütötték" délután a pluszokból, és végül tegnapi záróértékén fejezte be a kereskedést. A telekomcéggel kapcsolatban pesszimista elemzői vélemény látott napvilágot, az Erste szerint részvényenként csupán 10 forintos osztalékot fizethet az idei eredménye után a társaság. A szakértő ezen túl 285 forintra vágta vissza a Magyar Telekom célárát.

Forrás: [origo]

A kisebb társaságok részvényei közül az ANY Biztonsági Nyomda 3,8 százalékot erősödött, melyben nagy szerepet játszott, hogy a cég több mint 800 millió forintos megrendelést nyert el. A megrendelésnek köszönhetően a vállalat fogja gyártani a Sodexo étkezési utalványokat, amiket 7 európai országba, köztük Magyarországra is a cég fog szállítani.

A forint erősödni kezdett délután, és a 299-es szintig ereszkedett le az euróval szembeni árfolyama. A dollár/forint jegyzése 221,3-ig erősödött, míg a svájci franké már 243-nál található.

EURHUF árfolyama

Forrás: [Investor.hu]

Ütik a német bankokat

Zárás előtt sincs nagy mozgás a főbb európai tőzsdéken, a részvényindexek tegnapi záróértékeik közelében mocorognak. Fontosabb makroadat a reggeli német fogyasztói bizalman kívül nem látott napvilágot, így nem volt olyan tényező, ami lökést tudott volna adni a tőzsdéknek.

Forrás: [Investor.hu]

A német bankoknak nincs jó napjuk, a Deutsche Bank közel 3 százalékot, a Commerzbank pedig több mint 5,9 százalékot esett a felőlük érkező kedvezőtlen hírek miatt. A Deutsche Bank egyik vezetője szerint jelentősen csökkenhet a kereskedési üzletáguk bevétele a harmadik negyedévben a kötvénypiaci hozamemelkedés következtében.

A Commerzbankkal kapcsolatban pedig az váltotta ki az eladásokat, hogy az elemzők szerint túl lassan halad a kockázatos eszközök leépítése, eladása a pénzintézetnél.

Az ICAP Europe társaságot 65 milliárd dollárra büntette a Nyersanyagpiaci kereskedésért felelős szervezet a Libor-ráta manipulálásáért. A hírre 2,2 százalékos mínuszba került az ICAP árfolyama.

A Carnival részvényei 7,1 százalékot vesztettek értékükből, miután a társaság rontott a profitvárakozásain. Emiatt a Morgan Stanley elemzője is leminősítette a céget, és már alulsúlyozásra ajánlja a papírjait.

12 éves mélyponton a JC Penney

Amerikában eddig a vártnál kedvezőbb makroadatok sem tudják meghozni a befektetők vételi kedvét. Augusztusban 0,1 százalékkal nőtt a tartós cikkek rendelésállománya az előző hónaphoz képest, miközben a szakértők 0,2 százalékos csökkenésre számítottak. A szállítóeszközök nélkül számított érték viszont már nem fest ilyen kedvező képet, mivel aszerint 0,1 százalékos volt a csökkenés a várt 1 százalékos növekedés helyett.

A délutáni lakáspiaci adat szerint augusztusban 7,9 százalékkal több újlakást adtak el az USA-ban, mint egy hónappal korábban, miközben az elemzők 6,6 százalékos bővülésre számítottak. Ez január óta a legnagyobb ütemű növekedésnek felelt meg.

A kedvező statisztikák ellenére a részvényindexek tegnapi záróértékeik közelében mozognak, és ha ma is mínuszban zárnának, azzal öt naposra nyújtanák vesztő szériájukat.

Forrás: [Investor.hu]

Ennek lehetséges oka az amerikai adósságplafon egyre égetőbb problémája, amire október elsejéig kéne megoldást találniuk a politikusoknak. Ha nem sikerül megemelni a plafont, akkor rövid időn belül fizetési korlátokba ütközhet Amerika, és nem fogja tudni teljesíteni bizonyos adósságait.

A Szenátus ma összeült megvitatni a kérdést, ám szakértők szerint ma még nem fognak eredményt elérni. Jacob J. Lew pénzügyminiszter jelezte, hogy a korábban vártnál jóval nagyobb mértékben kéne megemelni az adósságplafont.

Az S&P 500 szektorai vegyesen teljesítenek, a legjobban a pénzügyi vállalatok részvényei mozognak, míg az egsészégügyi cégek papírjai kissé lemaradtak társaiktól.

Forrás: [origo]

A Facebook folytatja remek teljesítményét, és 1 százalékot emelkedett, melyben egy kedvező elemzői vélemény is szerepet játszik. A Cannacord ugyanis vételre ajánlás megfogalmazásával kezdte követni a társaságot, és a cég szakértője 60 dolláros célárfolyamot jelölt ki a közösségi oldal részvényeinek.

A nap egyik vesztesének eddig a JC Penney számít, melynek részvényei 15,1 százalékos mélyrepülés után 12 éves mélypontra zuhantak. Ennek oka, hogy a befektetők szerint egyre valószínűbb, hogy a kiskereskedelmi láncnak forrást kell bevonnia a működésének fenntartásához. A vállalat évek óta csak szenved a forgalmának visszaesésétől, ami miatt jelentős veszteségeket kénytelen elkönyvelni.

JC Penney árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]