A kormány 2030-ig tervez

Vágólapra másolva!
E héten is gyürkőzik az Országgyűlés a jövő évi költségvetéssel, ám közben szakítanak időt egy 2030-ig ívelő koncepció tárgyalására is. Érkeznek a munkanélküliségi adatok is.
Vágólapra másolva!

E héten is ülésezik a parlament, tehát továbbra sincs senkinek sem a tulajdona, sem a szabadsága biztonságban, már ha egyetértünk Mark Twain gondolatával. Szavazni fog az Országgyűlés a jövő évi költségvetés módosító javaslatokról, s zárószavazáson véglegesítik a 2014. évi központi költségvetést megalapozó törvényeket.

Általános vita lesz egyszerre három, bankokat érintő kormányjavaslatról kedden, egyik jogszabálytervezet sem nevezhető éppen rövidnek és egyszerűnek, remélhetőleg a képviselők tudnak nagyon gyorsan olvasni, és keddig alaposan felkészülnek.

E héten tárgyalja az Országgyűlés az Országos Fejlesztési és Területfejlesztési Koncepciót is. A koncepció hosszú távon, 2030-ig határozza meg az ország fejlesztési irányait.

Szerdán jönnek a foglalkoztatási és munkanélküliségi adatok a KSH-tól, van esély újra a 10 százalék alatti munkanélküliségi adatra, tekintettel a közfoglalkoztatás továbbra is magas szintjére. Nem kizárt, hogy a pozitívnak tűnő adatok maradnak egészen a választásokig, köszönhetően a téli közfoglalkoztatásra szánt plusz 30 milliárd forintnak. A pénteken érkező friss hazai beruházási adatok viszont már lehet, hogy kevésbé kedvező képet sugallnak.

E héten is kapunk statisztikákat az Eurostattól, érkezik az eurózóna munkanélküliségi adata, illetve inflációs becslése. Az amerikai adatokkal kapcsolatban a befektetők alighanem a „minél rosszabb, annál jobb” álláspontján vannak, hiszen a tőzsdének éppen a jó hírek tehetnek rosszat, mivel azt jelenthetik, hogy FED hamarosan visszavesz a pénznyomtatásból. Vélhetően tehát rápillantanak majd a befektetők a heti munkanélküliségi rátákra.

Csütörtökön zárva lesz a New York-i tőzsde az Egyesült Államokban az egyik legfontosabb ünnepnek számító hálaadás napja miatt.