Még soha nem tartozott nekünk ennyivel az állam

Vágólapra másolva!
Kiesett egy csontváz a szekrényből: kiderült, hogy a költségvetési szervek lejárt tartozásai 120,9 milliárd forintra rúgnak. Tavaly ez a szám még csak feleennyi volt, a tartozás jó része pedig mostanáig láthatatlan.
Vágólapra másolva!

A csöppet sem megnyugtató adat akkor került nyilvánosságra, amikor a Magyar Államkincstár közzétette az október végi adatait. Ebből ugyanis kiderül, hogy egyetlen hónap alatt több mint húszmilliárddal nőtt a költségvetési szervek tartozása.

Néhány évvel ezelőtt még az egész összeg volt húszmilliárd környékén, nem pedig az egyhavi növekedés.

A 120,9 milliárdos lejárt kinlevőség nagy része egyébként (88,9 milliárd) a beszállító cégekkel szemben áll fenn, a maradékkal magának a költségvetésnek tartoznak a szervezetek.

Meg kell persze említeni, hogy a tartozás részbe azért nőhetett ekkorára, mert az állam az utóbbi években bekebelezte az oktatást és az egészségügyet, természetesen az ebben részt vevő szervezetek adósságaival együtt.

A mostani húszmilliárdos növekmény nagy része például a Klebelberg Iskolafenntartó (KLIK) frissen lejárt tartozásaiból áll.

Ugyanakkor azt is érdemes kiemelni, hogy ha az állam úgy döntene, hogy megadja a pénzt, amivel tartozik, akkor azzal a lendülettel elbukná az idei hiánycélt, hiszen ez az összeg meghaladja a GDP 0,3 százalékát.

Ami biztos, hogy ez az összeg valahol - és főleg az oktatási és egészségügyi intézmények alultőkésített, kkv-szektorbeli beszállítóinál - nagyon hiányzik.