Szépen növekszik a világ ötödik legnagyobb könyvvizsgálója

Vágólapra másolva!
7 százalék feletti növekedést produkált a BDO idén, és már 147 országban van jelen, tájékoztat a cég közleményben.
Vágólapra másolva!

A világ ötödik legnagyobb könyvvizsgálói hálózataként ismert BDO aktív, vezető szerepet játszik a világszerte zajló piaci koncentráció folyamatában. Tagvállalatainak összesített díjbevétele a 2013. szeptember 30-án zárult idei pénzügyi évben elérte a 6,45 milliárd USA dollárt (4,92 milliárd euró), ami 7,3 százalékos növekedést jelent. A BDO ebben az időszakban több mint 20 vállalatfelvásárlást hajtott végre világszerte, amellyel egyrészt tovább növelte bevételeit, másrészt – mert idén hat további országra terjesztette ki működését – tagvállalati révén immár 147 országban van jelen. A BDO International munkatársainak száma 2013-ban közel 55 ezer fő volt.

A BDO mind az európai, mind a közel-keleti piaci régióban 7 százalék feletti növekedést ért el, az előbbi területen a Szlovákiában, Örményországban és Norvégiában, míg az utóbbiban a Jordániában és Katarban működő irodák teljesítettek kiemelkedően. Az amerikai kontinensen 6,6 százalékos volt az összpiaci bővülés, amihez a karibi és latin-amerikai térség kétszámjegyű gyarapodással járult hozzá.

A Távol-Keleten tapasztalt 4,3 százalékos növekedés motorjai az indonéz, szingapúri és a kínai irodák voltak. Ez utóbbi piacon 2014-ben is tovább tart majd a lendület, a BDO Li Xin társaság ugyanis ma a kínai állami tulajdonú vállalatok piacvezető szolgáltatója.

Az árbevétel üzletágak szerinti megoszlása az előző évekéhez hasonlóan alakult: miközben a könyvelés és könyvvizsgálat részesedése 59 százalékot ért el, az adótanácsadás részaránya kis mértékben, 20 százalékra növekedett, az egyéb tanácsadási szolgáltatások aránya pedig 21 százalékot tett ki.

Felvásárlások

Martin van Roekel, a BDO nemzetközi vezérigazgatója az évet értékelve kiemelte: „Az organikus növekedés mellett komoly stratégiai felvásárlásokat is végrehajtottunk. A következő öt év során a működési területünkön jelentős konszolidációra számítunk: a közepes méretű globális tanácsadói hálózatok köre 2-3 meghatározó piaci szereplőre korlátozódik majd. Jelentős pénzügyi tartalékaink és tudatos felvásárlási stratégiánk eredményeként ezen a területen vezető szerepre készülünk.”

A stratégiai jellegű felvásárlások közül kiemelendő az Egyesült Királyságban működő tagvállalatnak a PKF-fel zajló egyesülése, melynek eredményeképpen a hálózat 3,5 ezer alkalmazottal és 400 millió font árbevétellel növelte kapacitását. Ezzel a lépéssel a BDO a szigetországban a közepes méretű könyvvizsgáló és adótanácsadó cégek körében zajló konszolidációs folyamat vezető szereplőjévé vált. A PKF-fel történő összeolvadás nyomán a BDO Ausztráliában és Új-Zélandon is a legmeghatározóbb piaci szereplők egyikévé vált. Eközben az USA-ban három felvásárlásra került sor, míg a BDO Denmark négy skandináviai régiós felvásárlása pedig hét további irodával bővítette a globális hálózat méretét.

Martin van Roekel hozzátette: „Ma már egyre több kis- és közepes méretű vállalat keresi a nemzetközi terjeszkedés lehetőségét, amelynek során a szakértelem megteremtése, a nemzetközi infrastruktúra kialakítása és a globális piacok által támasztott kihívásoknak való megfelelés érdekében fokozottan igyekeznek professzionális tanácsadókra támaszkodni. E cégek egyedi igényeit a tapasztalatok szerint a testre szabott szolgáltatásokat nyújtó közepes méretű tanácsadó hálózatok képesek leghatékonyabban kiszolgálni. E versenyelőnyt kihasználva a következő években is .

A BDO Magyarország

A BDO Magyarország a BDO International tagjaként a legnagyobb hazai tulajdonú pénzügyi tanácsadással foglalkozó cég. A BDO Magyarország könyvvizsgálati, adótanácsadási, pénzügyi tanácsadási, könyvelési, bérszámfejtési, HR, munkaügyi átvilágítás és információtechnológiai szolgáltatásokkal, valamint hotel- és ingatlan-tanácsadással áll a dinamikusan fejlődő hazai és külföldi vállalkozások rendelkezésére.