Nem kell rögtön pánikba esni

Vágólapra másolva!
Az elmúlt három hét során komoly eladásokba kezdtek a CIG Pannónia vezetőségének tagjai, a bennfentes részvényértékesítések pedig rendszerint nem szoktak jó hírként szolgálni a befektetőknek. Bár nem vitatjuk, hogy inkább rossz üzenete van ennek, mégis úgy gondoljuk, csak ezek alapján nem kell azonnal fejvesztve menekülni a részvénytől.
Vágólapra másolva!

Rengeteg részvényt adtak el CIG Pannónia bennfentesek

Kevesebb mint három hét leforgása alatt összesen több mint másfél millió darab részvényt dobtak piacra 370 millió forint értékben a CIG Pannónia felsővezetésének tagjai, vagy közeli hozzátartozóik. Ez egyébként a teljes kibocsátott részvénymennyiség 2,5 százaléka, ami már komoly számnak mondható, főleg egy kis likviditású papír esetében, amilyen a CIG is.

Forrás: Investor.hu

A fentieken túl, múlt héten csütörtökön is volt egy óriási kötés a CIG Pannónia részvényében, amelynek keretében 1 220 000 darab részvény cserélt gazdát 235 forintos átlagáron (286,7 millió forint). Habár arról nem érkezett tájékoztatás, hogy ezt a cég vezetésének egyik tagja lépte volna meg, egy kis kutakodást követően mégis könnyen juthatunk ilyen következtetésre.

A szóban forgó részvényszám ugyanis kísértetiesen megegyezik annak a Preisinger Bélának a részvénymennyiségével, aki életkorára hivatkozva a napokban lemondott felügyelőbizottsági posztjáról (Legalábbis a 2010-es tőzsdei kibocsátási tájékoztató szerint, és arról korábban nem érkezett információ, hogy eladott volna azokból.) Vagyis bár teljes bizonyossággal nem jelenthetjük ki, hogy a távozó bennfentes adott el, a körülményekből erre lehet következtetni.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Rossz előjel lenne?

A bennfentes eladásokat nem szokták jó ómennek tekinteni befektetői körökben, ugyanis a legtöbben úgy gondolkoznak, hogy egy, a társasághoz ennyire közel álló személy jobban ismeri a céget és ezért, ha eladja papírjait, akkor arra számít, hogy az árfolyam már nem emelkedik tovább.

Ez eddig rendben is van, viszont nem tudhatjuk, hogy mi áll az eladások hátterében, lehetnek akár sürgető személyes indokok is. Azt sem lehet mondani ráadásul, hogy hanyatt homlok - amint lehetőségük volt rá - azonnal eladtak a bennfentesek, hiszen az eladások a tőzsdére menetelt követő két év után (2012 novembertől, vagyis egy éve) már nem voltak korlátozva számukra.

Idén azért vették is a papírokat a menedzsment tagjai

A tisztább kép érdekében összegyűjtöttük, hogy idén milyen bennfentes tranzakciókra került sor a CIG esetében. Összesen húsz darab adás-vétel történt, ezek közül hatszor adtak el menedzsment tagok, vagy közeli hozzátartozók, a többi esetben pedig, vagyis összesen tizennégyszer vásároltak a papírokból.

Még mielőtt azonban megijednénk attól, hogy sokkal nagyobb értékben öntöttek piacra a papírokból, mint amennyit felszívtak (2,6 millió darab részvény eladásra „csak” 2,3 millió darabnyi vétel szólt), érdemes megnézni a bennfentes tranzakciók névsorát és az abban szereplők cégnél betöltött pozícióját is.

Ebből ugyanis az sejlik ki, hogy a szakmai körök, és akik vezetőségi tagok maradtak, vásárolják a papírokat, ami pozitívumként értékelhető. Ráadásul nagyon úgy tűnik, hogy az eladások sok esetben a cégvezetésben történő átalakulásokhoz kapcsolhatók, ami segít feledtetni azt az érzést, hogy azért "menekülnek" a papíroktól, mert rossz lenne a vállalat helyzete.

Forrás: Investor.hu

Nem is rosszak a kilátások

Azért sem ijedünk meg a látott mozgások miatt, mert eddig úgy tűnik, a menedzsmentben történő változások nem negatívak a cég számára, hiszen a fundamentumokat illetően a CIG Pannónia eredményessége a harmadik negyedévben tovább javult, sőt csoportszinten először ért el nyereséget a társaság. Ráadásul központi költségeit tovább tudta faragni a cég, míg a várakozások szerint az életbiztosítási üzletág már a teljes évre vonatkozóan is pozitív eredményt termelhet, a nem-élet divízió számára pedig jövőre jöhet az áttörés.

Azt is hozzá kell tenni azonban, hogy a piaci környezet még továbbra is kedvezőtlen, különösen a CIG számára fontos, unit-linked termékkörben, ez pedig a csökkenő díjbevételekben is megmutatkozik. Ezen a téren azonban rövid távon kevesebb látványos hatást tud csak elérni a menedzsment, amire van ráhatásuk (a költségoldal), ott láthatóan sokat is tesznek.

A CIG Pannónia árfolyama Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Így összességében az a véleményünk, hogy a bennfentes eladások nem feltétlenül csak negatív üzenetet hordoznak, hiszen idén korábban a szakmai körök és a vezetőség tagjai a vásárlók sorát erősítették. A menedzsmentben történő változásoknak (ami az eladások nagy részét kiválthatta) pedig eddig úgy tűnik jó hatása volt a működésre. Bár a piaci környezet kihívás elé állítja a céget, úgy gondoljuk, hogy a részvényárfolyam inkább emelkedhet még a jelenlegi szintekről.