Felszámolók, akiket az állam dönthet csődbe

Felszámolók, akiket az állam dönt csődbe, hivatalnok
A shot from the cartoon "Once Upon a Time There Lived Kozyavin." Directoe Andrei Khrzhanovsky. Soyuzmultfilm. 1966.
Vágólapra másolva!
Újraosztja a felszámolók piacát az állam, és a pályázaton többségében új szereplők nyerhettek.
Vágólapra másolva!

Csia László, a Csabaholding Kft. ügyvezető-tulajdonosa alighanem feladja 22 éve űzött szakmáját, legalábbis abban a formában, ahogy eddig végezte. Árbevétele az elmúlt pár évben 200 millió forint körül mozgott, és meghatározó szereplőnek számított, de vállalkozása a csak a 179. helyen végzett a rangsoroláskor.

Magyarországon jelenleg még 105 magán és egy állami társaság végezhet felszámolói tevékenységet, ezeket tartalmazza az a névjegyzék, amelyből a bíróságok – szoftveres sorsolással – kijelölhetik a felszámolót. A kormány tavaly újrapályáztatta a helyeket, egyúttal 130-ra emelte a tagok számát. A lehetőségre pedig 334 pályázat érkezett.

Bár az állam éppen újraszabja a felszámolók piacát, úgy tűnik, sok minden marad a régiben, és csak a tulajdonosi kör változik. Egy, a piacról most kiszoruló cég vezetője az Origónak azt mondta: nála már jelentkezett is egy új szereplő, aki együttműködést ajánlott. Ugyanis a frissen szerzett működési joga mellé nem sok szakmai tudása van. Felszámolóbiztos az lehet, aki elvégezte a Corvinus, vagy újabban a Szent István Egyetem megfelelő posztgraduális képzését. Ők 300-400-an vannak összesen, de a régebben végzett, szakmában most nem dolgozó szakemberekkel együtt sem lehetnek félezernél többen. A munkát tehát szükségszerűen a jövőben is nekeik kell elvégezniük, más cégtulajdonosoknak dolgozva.

Az új névjegyzék hivatalosan még nem jelent meg, a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal (KIH) pedig egyelőre nem válaszolt arra a kérdésünkre, hogy mikor teszi közzé. Az érintettek viszont megkapták a határozatot, vagyis egyenként már tudják, hogy tovább működhetnek, vagy kiszorultak a piacról.

Szubjektív szempontok

Somogyi Ferenc, a Felszámolók és Vagyonfelügyelők Országos Egyesületének (FOE) elnöke konkrét cégneveket ugyan nem említhet, de azt mondja, a jelenlegi 105 felszámoló közül mintegy 60 továbbra is végezheti a munkáját, 40-50 cég azonban kiesett, és meghatározó szereplők is vannak köztük. Ez azt jelenti, hogy közel 70 új cég jelenik meg hamarosan. Csak a névjegyzék nyilvánosságra hozatalakor derül majd ki, hogy kik ők.

A listát az uniós csatlakozás óta hét évente kell megújítani. A tender sokat késett, végül az Orbán kormány 2012 júliusában rugaszkodott neki az átszervezésnek. Akkor kifejezetten az volt a cél, hogy kigyomlálják a piacon lévő tulajdonosi összefonódásokat. A KIH először 2012 decemberében írta ki a pályázatot, amellyel a 130 helyre megversenyeztette a cégeket. Akkor azonban - a hivatalos indoklás szerint - szakmailag nagyon hasonló ajánlatok érkeztek.

A hivatal ezért júniusban módosította a tendert, és mivel ezen már a kapható maximális 170 pontból 90-et szubjektív elemek alapján határoztak meg, a döntésre ajánlatot tevő bizottság sokkal jobban érvényesíthette szempontjait. A végső döntést a KIH elnöke hozta meg, az ajánlatot tévő bizottságot Seszták Miklós KDNP-s parlamenti képviselő vezette, tagjait a szakminiszterek (Navracsics Tibor, Varga Mihály, Pintér Sándor és Németh Lászlóné) illetve különböző hatóságok, szakmai szervezetek delegálták.

Míg korábban az Index évi 400 milliárdosra becsülte a piacméretet, Somogyi szerint az valójában csak 4,5 milliárd körüli, mert a legnagyobb társaságok is csak 200-250 millió forint bevételre tesznek szert a felszámolásból, a 105 tag átlaga pedig 45 millió forint. (A vezető társaságok más tevékenységeket is végeznek, és az összesített árbevételük akár százmilliárdos is lehet, de ezt nem ezen a piacon érik el).

Az Origo több, 50-200 millió forint bevételű, meghatározó társasággal is beszélt, az érintettek döntő része azonban nem kívánt névvel nyilatkozni az ügyről.

Mindegyikük azt mondta, hogy az értékelés objektív részében közel maximális pontot kapott, vagyis a szubjektív elemeken bukott el. „Nagyon meglepődtem ezen, mert a személyes meghallgatáson a leghalványabb jele sem mutatkozott annak, hogy a cégünkkel problémák lennének.”

A sors szeszélye

Egy, a jegyzékből szintén kiszorult kft tulajdonos-ügyvezetője azt mondta, megvizsgálja a jogorvoslati lehetőségeket, és nem nyugszik bele a döntésbe. Nem lesz könnyű dolga, mert fellebbezni nem lehet, a döntést csak közigazgatási perben lehet megtámadni, és akkor is csak a vélt törvénysértést. Márpedig a pályázat szubjektív elemeinek pontozását törvénytelenséggel vádolni nehéz lesz.

A FOE igazgatósága egyelőre nemmel szavazott a felvetésre, hogy egységesen kérjenek jogorvoslatot, de ha a kieső tagok bármelyike igényli, akkor kaphat segítséget. Az egyesület 9 fős igazgatósága mind meghatározó szereplőt képvisel, de csak 3 tag cége került fel az új névjegyzékre, és van olyan, aki még nem kapta meg a határozatot.

Az értékelésnél egyébként az utolsó befutó helyekről sorsolással döntöttek – ezt is az érintetteknek kiküldött értesítések alapján lehet tudni. Míg Somogyi Ferenc cége, a TM-Line 145 pontjával a 123-ik helyen éppen hogy felfért a listára, a 144 pontosok között van olyan is, amelyik sokkal hátrébb került. Az értékeléskor körülbelül 20-30 cég kaphatott 144 pontot, közülük kisorsolták azt a 2-3 vállalkozást, amelyik még felkerült a listára.

Az egyik sorsolással kiesett társaság tulajdonosa azt mondta, nehezen tudja elfogadni, hogy így rántották ki a 22 éve működő cége alól a szőnyeget, és a jogászaival ő is mérlegeli a lehetőségeit.