Az IT-s bezzeg megkéri az árát a piacon

Vágólapra másolva!
Közzétette felmérését a HVG Állásbörze. Bár az elmúlt két évben alig változott a diplomás magyarok bérigénye, sok fiatal, jellemzően pályakezdő álláskereső nem egyezteti reálisan az elvárásait a piaci kereslettel. Ahogy 2012-ben is, még mindig az IT-szektorban dolgozók a legmagabiztosabbak egy bértárgyaláson. A felmérés a 2013-mas karrier-rendezvényre kiérkező 12 ezer látogató által megadott válaszok alapján készült.
Vágólapra másolva!

Mint azt a hvg.hu is megírta, a legmagasabb bért, nettó 389 ezer forintot az IT szektorban kérik el vezetői pozícióban, legalább hét év releváns szakmai tapasztalattal, őket a gazdasági területen dolgozó (348 ezer forint) és a mérnöki/műszaki szférában tapasztalatot szerzett szakemberek (346 ezer forint) követik. Aki IT-s, még gyakornoknak is csak vonakodva megy el nettó 150 ezer forint alatt. Ezen a területen a legnagyobb az ingadozás is: 232 ezer forint a különbség a szakmai gyakorlatot, illetve a senior pozíciót keresők bérigénye között.

Az informatikai vezetők 2012 őszén nettó 392 ezer, egy évvel később 362 forintot jelöltek meg.

Elsősorban a pályakezdőknek nyújt fontos információt az Educatio Nonprofit Kft. által készített, Frissdiplomások 2012 című tanulmány, amely szerint a legjobban és legrosszabbul kereső friss diplomások nettó jövedelme között csaknem 100 ezer forintos az eltérés. A Diplomás Pályakövetési Rendszer országos kutatásának eredményei szerint a legkeresettebbek és legjobban keresők az informatikai (nettó 212 ezer forint), a műszaki (190 ezer forint) és gazdaságtudományi (183 ezer forint) végzettségű frissdiplomások.

Legközelebb február 26-27-én rendezik meg a HVG Állásbörzét, immár 14. alkalommal. Itt több mint 80 cég gazdasági és pénzügyi, 70-et megahaladó számú vállalat IT, több mint 60 cég mérnöki, és 50-nél is több kiállító elsősorban nyelvtudást igénylő állásokat kínál.