Kiderült, ki viheti a Takarékbankot

Vágólapra másolva!
Szerdán este jelent meg a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, amely közérdekből nemzetstratégiai jelentőségűnek minősíti a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. és a Magyar Takarék Befektetési és Vagyonkezelő Zrt. összefonódását.
Vágólapra másolva!

A kormányrendelet szerint erre a munkahelyek megőrzése, a takarékszövetkezetek integrációjának felgyorsítása, fontos fennálló szerződések fennmaradásának elősegítése és mindezeken keresztül, elsősorban vidéken, a pénzügyi ellátás biztonságának fokozása miatt van szükség. A nemzetstratégiai jelentőség kimondása azt is jelenti, hogy a Gazdasági Versenyhivatal nem vizsgálhatja a Takarékbank és a Magyar Takarék összefonódását.

Mindez azért érdekes, mert még nem hirdettek eredményt abban a privatizációs pályázatban, amelyben az állam árulja a Takarékbank 55 százalékos részvénypakettjét. Azt már korábban közzétette a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, hogy egyetlen pályázat érkezett a csomagra, de nem megerősített sajtóértesülések szóltak csak arról, hogy ez a pályázó a Magyar Takarék Zrt. Ez egy kis cég, amelyben 14 takarékszövetkezeti vezető mellett részvényes Vojnits Tamás cége, az Első Hazai Pénzügyi Szolgáltatásfejlesztési Kft., illetve Spéder Zoltán bankja, az FHB. (Vojnits egyszersmind a Takarékbank elnöke is.)

A decemberben bejelentett privatizációs menetrend szerint az állam március végéig szeretné aláírni az adásvételi szerződést a vevővel. Az egész sztoriról bővebben itt olvashatja korábbi cikkeinket.