Nyugodtan használhatjuk többet a bankkártyánkat külföldön is

Vágólapra másolva!
Magyarországon alig van olyan felnőtt, aki ne váltott volna már ki bankkártyát. Jóllehet az elmúlt években egyre gyakrabban használjuk külföldi nyaralásokon, utakon is, valamint igyekszünk utánanézni a pontos költségeknek, messze nem fizetünk a plasztikkal annyiszor, mint itthon, áll a MasterCard közleményében.
Vágólapra másolva!

Sisa-Molnár Anikó, a MasterCard marketing menedzsere felhívja a figyelmet, hogy a kártyás vásárlásnak külföldön sincs tranzakciós díja, és nagyobb biztonságot is ad, mint a zsebünkben éberen őrzött valuta. A cég felmérése szerint 100 kártyabirtokosból 45 van tisztában ezzel, a 2013-ban külföldön megfordult felhasználóknak pedig 62 százaléka. A magyar turisták és utazók 22 százaléka fizet kártyával idegenben, 13 százalékuk vesz fel készpénzt helyi bankomatából, méghozzá egyre több helyszínen: jellemzően élelmiszerboltokban, ruhaüzletekben, szállodákban, benzinkutakon, autópályán, jegyvásárláskor koncertre, színházba.

A felmérésben megkérdezettek fele biztonsági tartaléknak tekinti a bankkártyáját, egyébként az itthon kiváltott valutával számol. A MasterCard marketing menedzsere szerint ez jó okkal változhatna: „Látjuk például, hogy egy kártyás szempontból fejlett országból érkező, például svéd kártyahasználó milyen magabiztosan veszi elő a kártyáját Magyarországon akár naponta többször is, és ez ugyanígy igaz lehetne a magyar kártyabirtokosokra is külföldön. Fontos, hogy mindenki tudatában legyen annak, hogy a Magyarországon kibocsátott kártyáját, ha rajta van a MasterCard vagy Maestro embléma, a világ minden olyan üzletében, vagy szolgáltatójánál elfogadják, ahol a bejáratnál vagy a pénztárnál fel van tüntetve ezek a logók” – mondta Sisa-Molnár Anikó.