Huszonegyedszerre is megtette az MNB

Vágólapra másolva!
Nem okozott meglepetést a Magyar Nemzeti Bank, ma a vártnak megfelelően 10 bázisponttal 2,5 százalékra vágta az alapkamatot. A hírekre a forint halvány gyengüléssel reagált, de gyorsan vissza is korrigált a nem meglepő döntés után.
Vágólapra másolva!

15:10: Itt a közlemény

  • A Monetáris Tanács (MT) szerint az inflációs nyomás közép távon mérsékelt maradhat és 2015-től alakulhat majd a célokkal összhangban. A gyenge belső kereslet és a reálgazdasági, valamint a munkaerőpiaci tényezők is dezinflációs hatásúak, derül ki a közleményből.
  • A jegybank a következő negyedévekben a gazdaság további élénkülését várja, amiben majd nagyobb hangsúlyt kaphat a belső fogyasztás.
  • Az MT szerint a nemzetközi pénzügyi környezet óvatos monetáris politikát indokol, viszont most még volt mozgástér az alapkamat csökkentése mellett.
  • Amint a Monetáris Tanács már márciusban jelezte, az alapkamat megközelítette azt a szintet, ami az inflációs cél középtávú elérését és a reálgazdaság ennek megfelelő mértékű ösztönzését biztosítja. A következőkben a hazai és nemzetközi környezetben lejátszódó változások befolyásolhatják ezt a képet. A Monetáris Tanács az irányadó kamat változtatásának irányáról és mértékéről mindenkor a makrogazdasági kilátások és a kockázati megítélés alakulásának átfogó értékelése alapján hozza meg döntését. - áll az MNB közleményében.
  • Most a forint árfolyama kicsivel 309 fölött ingadozik az euróval szemben.

14:00: Nincs új a nap alatt

  • Túl nagy meglepetést nem tartogatott mára a Monetáris Tanács, ugyanis a vártnak megfelelően 10 bázisponttal vitte lejjebb a magyar alapkamatot, így az 2,5 százalékra csökkent. Ezzel pedig sorozatban már huszonegyedik alkalommal került mélyebbre az irányadó ráta mértéke.
Forrás: Investor.hu

  • A forint árfolyama hirtelen ugrott kicsit az euróval szemben, habár óriási mozágsról nem beszélhetünk (309 alóli szeintekről 309,2-ig pattant feljebb, majd másodpercekkel később már visszafelé is vette az irányt. Előtte kora délután kisebb erősödésbe kezdett, és a reggeli 309,5 körüli szintekről 308,8-ig ereszkedett le.
  • Ma egyébként a forint lényegében a lengyel zlotyval mozgott együtt, míg a román lej előbb nagyobbat erősödött, majd visszapattant.
  • Délután háromkor jelenik meg majd a jegybank közleménye.
Forrás: Investor.hu