Semmi meglepő Matolcsyéktól

Vágólapra másolva!
A vártnak megfelelően 10 bázisponttal csökkentette az alapkamatot az MNB, ezzel pedig 2,4 százalékra mérséklődött az irányadó ráta. A forint nem is mutatott érdemi elmozdulást a hírre.
Vágólapra másolva!

15:20: Itt az MNB közleménye

A Monetáris Tanács szerint az inflációs nyomás tartósan mérsékelt maradhat, ami a gyenge belső kereslet és a visszafogott külpiaci infláció hatását tükrözi. De ahogy a konjunktúra élénkül, a hazai belső kereslet majd enyhítheti a dezinflációs nyomást is.

A magyar gazdaság bővül, de még elmarad a kibocsátás potenciális szintjétől, olvasható a közleményben. A további negyedévekben is fokozatos javulás várható a növekedésben.

Az elmúlt hetekben a nemzetközi környezet támogatólag hatott, viszont az ukrán-orosz konfliktus még bizonytalánságok forrása maradhat. Az MNB szerint a nemzetközi pénzügyi környezettel kapcsolatos bizonytalanságok továbbra is óvatos monetáris politikát indokol.

14:00: Menetrendszerű kamatvágás

Ma sem okozott meglepetést az MNB Monetáris Tanácsa, ugyanis a piaci várakozásoknak megfelelően 10 bázisponttal, 2,4 százalékra csökkentette az alapkamatot.

Forrás: MNB, Investor.hu

A forint árfolyama nem is igazán reagált a döntésre, hiszen korábban ezzel számoltak az elemzők. Az euróval szembeni árfolyam 303,6 környékén ingadozik, miután reggel már komolyabb gyengülésbe kezdett.

Forrás: Investor.hu

Múlt héten egyébként Matolcsy György egy londoni konferencián arról beszélt, hogy van még tér a kamatcsökkentés előtt, ugyanakkor azt is hozzátette akkor, hogy a 2 százalékos alapkamatra vonatkozó várakozásokat túlzónak tartja.

A jegybankot az áprilisi deflációs adat is a kamatcsökkentés irányába mozdíthatta, ráadásul a nemzetközi hangulat is kedvezően alakult az elmúlt hetekben. A fent említett londoni konferencián Matolcsy György arról is beszélt, hogy nem aggódnak a jegybanknál a defláció láttán, hiszen az a kormány egyszeri rezsicsökkentésének tudható be.

Három órakor jön majd az MNB közleménye a kamatdöntő ülésről.